top of page

Zo houd ik mezelf gemotiveerd om veel te bewegen (met type 1 diabetes)

Bijgewerkt op: 19 feb.

Vorige week was ik voor mijn werk een hele dag aanwezig bij een conferentie. Het was een dag vol presentaties en veel zitten en luisteren stonden op het programma. Op dit soort dagen houd ik altijd rekening met de verminderde beweging door meer insuline te spuiten voor mijn maaltijden, maar dit keer merkte ik dat mijn bloedsuikers toch boven de 20 millimol stegen. Nu komt dit bij mij gelukkig niet heel vaak voor (mede dankzij mijn Dexcom), maar als het gebeurt is dat meestal wanneer ik weinig beweeg.


Om mijn insulinegevoeligheid te verhogen probeer ik twee tot drie keer per week aan krachttraining te doen en verder veel te wandelen. Met dit druilerige weer heb ik vaak minder zin om dit te doen, maar er zijn een paar trucjes die mij gemotiveerd houden en helpen om toch te gaan.Bewegen met diabetes type 1


1. De 10 minuten regel

Het is verrassend hoe een korte wandeling of sportsessie al een positief effect kan hebben op je bloedsuikerspiegel. Als ik er een keer echt geen zin in heb omdat het bijvoorbeeld regent buiten, zeg ik vaak tegen mezelf: ''Tien minuutjes, dat moet lukken toch?'' En als ik eenmaal buiten ben wordt het meestal toch iets langer.

2. Naar een luisterboek of podcast luisteren

Een interessante podcast of een spannend luisterboek zorgt ervoor dat de tijd vliegt tijdens het wandelen of fitnessen. Doordat ik het bewegen en luisteren aan elkaar gekoppeld heb in mijn brein, ben ik extra gemotiveerd om te gaan. Vaak blijf ik ook langer als ik iets leuks te luisteren heb, omdat ik het hoofdstuk of de aflevering nog even wil afluisteren voordat ik naar huis ga.

3. De route regelmatig veranderen

Variatie is de sleutel. Door mijn wandelroutes en sportroutines regelmatig te veranderen, blijft het interessant en gaat het niet vervelen. De ene keer doe ik thuis een korte workout, de andere maak ik een wandeling in het bos, fiets ik naar de stad, ga ik naar de sportschool of volg ik een lesje bodypump.


4. Samen met iemand gaan

Samen wandelen of sporten maakt het niet alleen gezellig, maar het is ook een stimulans om je aan je bewegingsdoelen te houden. Het sociale aspect maakt het leuker.

Dus, zelfs op dagen dat de regen met bakken uit de lucht komt en je écht geen zin hebt, zijn er manieren om in beweging te blijven en je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Je hoeft niet elke keer een uur te gaan, een kwartier is al een mooie start en consistentie zal het meest opleveren. Het zijn de kleine gewoontes die een groot verschil maken in het managen van je diabetes en het behouden van een actieve levensstijl!

Comments


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page