top of page
Guusje

Alleen reizen met diabetes: mijn tips voor een veilige solo reis

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

''Wat als mijn paspoort wordt gestolen?''

''Wat als ik mijn insuline of diabeteshulpmiddelen kwijtraak?''

''Wat als ik een ernstige hypo krijg en niemand mij kan helpen?''


Dit waren allemaal vragen die door mijn hoofd schoten toen ik me voorbereidde op mijn eerste solo reis met diabetes type 1. Ik dacht aan alles wat er mis kon gaan. Je neemt iets meer risico door alleen te reizen, zeker als vrouw. Toch kan het ook veilig en vooral heel leuk zijn! Ja, risico's en gevaren zijn overal. Maar ook als je thuisblijft kan er iets met je gebeuren. En als ik me door mijn angsten had tegen laten houden, zou ik onvergetelijke ervaringen hebben gemist.


Alleen op reis


Mijn tips voor een veilige reis als vrouw alleen (met diabetes)


Begin klein

Als je nog nooit alleen weg bent geweest, zou ik je aanraden om klein te beginnen. Het kan fijn zijn om eerst een land te bezoeken dat niet te ver van huis ligt of waar de meerderheid van de mensen in ieder geval jouw taal spreekt. Op die manier kun je alvast ervaren hoe het voelt om alleen op reis te zijn en testen of het überhaupt iets voor je is.


Doe onderzoek voordat je vertrekt

Ten eerste: zoek informatie over het land waar je naartoe wil. Stel vragen op populaire forums of in Facebookgroepen, lees over het huidige politieke klimaat, culturele normen, kleding en andere nuttige dingen die je moet weten voordat je een nieuw land bezoekt. Begrijp dat het leven heel anders kan zijn dan in je eigen land. Elimineer alle 'enge' aannames over een plek uit je gedachten (en uitspraken van andere mensen die er nog nooit zijn geweest) en vertrouw op de feiten.

Overleg op tijd met je diabetesteam en neem voldoende hulpmiddelen mee

Ga je lang en ver weg? Overleg voordat je vertrekt met je diabetesverpleegkundige en/of -team over je plannen. Zij kunnen je helpen met vragen, maar vaak ook ondersteunen bij het bestellen van de medische spullen die je nodig hebt. Denk aan insuline, sensoren, benodigdheden voor je insulinepomp, stripjes etc. Begin hier minstens een maand van tevoren mee, want het kan even duren voordat je alles in huis hebt. Neem meer mee dan je denkt nodig te hebben, want onderweg kan er altijd iets kapotgaan of kwijtraken.


Verder heb ik ook altijd een medisch armbandje of een sleutelhanger bij me waarop staat dat ik diabetes heb en het telefoonnummer van een familielid, voor het geval er iets zou gebeuren en ik niet meer aanspreekbaar zou zijn. Ik heb het nog niet nodig gehad, maar het geeft me toch een gerust gevoel.


Zorg voor een goede reisverzekering

Ik weet het, een verre reis kost meestal veel geld en het is verleidelijk om de extra kosten van een verzekering achterwege te laten. En als je geluk hebt, zal er ook nooit iets ergs gebeuren. Maar als er toch iets gebeurt, kan een verzekering je duizenden euro's besparen. Ik heb verhalen gehoord van mensen die beroofd zijn op reis en ontzettend opgelucht waren dat ze hun geld terug hebben gekregen. Ook is de gezondheidszorg in sommige landen een stuk duurder dan in Nederland. Zorg ervoor dat je in elk ziekenhuis terecht kunt en een eventuele noodbehandeling 'gewoon' vergoed wordt.


Neem twee aparte tassen mee

Verdeel je waardevolle spullen over meerdere tassen. Zelf gebruik ik meestal een backpack en een kleinere daypack. Je kunt ook kiezen voor een anti-diefstaltas. Verpak je insuline of diabeteshulpmiddelen niet in een ingecheckte tas of koffer als je met het vliegtuig gaat, maar houd ze bij je. Eenmaal op je bestemming aangekomen kan het verder handig zijn om wat contant geld en een insulinepen apart te houden. Als een tas wordt gestolen, heb je altijd nog iets over. Draag je tas in drukke ruimtes altijd op de voorkant van je lichaam en stop je telefoon niet in je broekzak, maar gebruik bijvoorbeeld een telefoonkoord zodat zakkenrollers er niet bij kunnen.


Neem kopieën van je paspoort en een medische verklaring mee

Neem een paar kopietjes van je paspoort en je medische verklaring mee zodat je back-ups hebt, mocht je ze verliezen. Mail ook een online kopie naar je ouders of familieleden. Bewaar je paspoort altijd op een veilige plek zoals de kluis in je hotelkamer, of gebruik een TSA-goedgekeurd slot om je waardevolle spullen veilig te houden als je weg bent.


Alleen op reis als vrouw met diabetes

Houd je telefoon dichtbij en opgeladen

Niet voor Instagram of Facebook, maar vooral voor je veiligheid en het bijhouden van je bloedsuikers. Zorg ervoor dat je een goede powerbank meeneemt om je telefoon opgeladen te houden voor het geval je verdwaald bent, of gewoon contact met iemand op moet nemen in geval van nood. Een aantal handige veiligheidsdingen waar je je telefoon voor kunt gebruiken (naast de bloedsuikeralarmen van je glucosesensor):

  • Een navigeerapp zoals Maps.me of Google Maps: download de offline versie van Maps voor elke regio die je bezoekt, zodat je deze ook zonder data of WiFi kunt gebruiken.

  • Een vertaalapp zoals Google Translate: handig om te communiceren met mensen die niet dezelfde taal spreken. De taal van het land waar je naartoe gaat kun je ook vooraf downloaden, zodat je geen internet nodig hebt om iets te vertalen.

  • De reisapp van Rijksoverheid: met deze app ontvang je een notificatie op je telefoon als het reisadvies voor je bestemming verandert.

Koop een lokale simkaart

Ik vind het een fijn idee dat ik iemand kan bellen of een berichtje kan sturen als dat nodig is, en dat ik onderweg snel iets kan opzoeken. Daarom koop ik (buiten Europa) bijna altijd een lokale simkaart op het vliegveld of zodra ik gearriveerd ben. Als je dat te veel gedoe vindt, kun je van tevoren ook een e-sim regelen, bijvoorbeeld via Airalo. Het kost iets meer geld, maar zo hoef je niet meer in de rij te staan en heb je direct internet zodra je landt.


E-sim regelen op reis

Lees reviews en stel vragen aan locals

Boek nooit een hotel die geen reviews heeft. Zorg ervoor dat je recensies leest wanneer je bij iemand thuis verblijft (couchsurfing of een guesthouse), in hostels, Airbnb en zelfs hotels. Het is altijd fijn om wat geld te besparen, maar niet ten koste van je welzijn. Als je je ergens echt onveilig voelt, vooral in het huis van iemand anders, is het absoluut de moeite waard om een andere plek uit te zoeken. Vraag ook aan locals (zoals de eigenaar van je hotel) of de buurt waar je naartoe gaat veilig is. Overdag kan het bijvoorbeeld een veilige wijk zijn, maar soms kan het verstandiger zijn om 's avonds of 's nachts een taxi te boeken.


Gebruik Uber of andere taxi-apps

Behalve dat apps zoals Uber en Lyft goedkoper zijn dan 'gewone' taxi's, zijn ze meestal ook veiliger. Zowel Uber-chauffeurs als taxichauffeurs zijn natuurlijk vreemden, maar je kunt de informatie en reviews van Uber-chauffeurs in de app bekijken voordat je in de auto stapt. Als je een rit in een Uber accepteert en er gebeurt iets, dan kunnen je familieleden of vrienden in ieder geval de auto en de chauffeur volgen in de app.

Veilig alleen reizen

Ken je eigen grenzen

Tijdens het reizen wil je misschien je grenzen verleggen en zoveel mogelijk buiten je comfortzone stappen, maar dat is niet altijd het beste idee voor je lichaam. Dit is wat je beter NIET kunt doen als je alleen reist:

  • Drinken tot je niet meer kunt staan. Geniet van je avondje uit, maar zorg ervoor dat je altijd weet wat je doet en wat er om je heen gebeurt. Let zeker op met alcohol als je diabetes hebt, vanwege de verhoogde kans op hypo's.

  • Doorgaan totdat je niet meer kunt. Er is op reis zoveel te doen en je wil natuurlijk alles ervaren, maar je hebt ook af en toe rust nodig. Ik heb verschillende mensen ontmoet die tijdens hun reis in het ziekenhuis belandden of flauwvielen van pure uitputting. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je het nodig hebt! Neem bijvoorbeeld ook elektrolyten of ORS mee om gehydrateerd te blijven in een warm land.

Vertrouw op je gevoel

Dit is niet zomaar een cliché. Ondanks het feit dat je alleen reist, zul je merken dat je afhankelijker bent van vreemden dan je zou verwachten. De meeste mensen hebben goede intenties en zijn behulpzaam, maar niet iedereen heeft de beste bedoelingen. Als je het gevoel krijgt dat iets niet verstandig is om te doen, dan moet je op dat gevoel vertrouwen. Better safe than sorry.


Geniet van je solo reis

En tot slot: geniet van je reis! Ik ben zo blij dat ik me niet door mijn angsten heb laten tegenhouden om het eens alleen te proberen. Je ontmoet via hostels of tours makkelijk andere reizigers en je kunt precies doen waar jij zelf zin in hebt. Ik vind het fantastisch. Als je jezelf goed voorbereidt, keer je gewoon veilig terug, hoogstwaarschijnlijk met geweldige nieuwe herinneringen.

Comments


Onderwerpen

Populaire blogs

bottom of page