top of page

De vijf mooiste hikes in de buurt van Vancouver, Canada

Bijgewerkt op: 2 aug. 2023

In 2017 hebben mijn vriend en ik zes maanden in Canada gewoond en gewerkt. Het was een mooie tijd en Vancouver is voor ons snel als een tweede thuis gaan voelen. Het is een fantastische stad waar veel te doen is en er zijn prachtige natuurparken, indrukwekkende bergen en tientallen wandelroutes in de buurt. Omdat mijn schoonzus een paar jaar geleden naar Canada is geëmigreerd, komen we er regelmatig terug en hebben we veel hikes in de buurt van Vancouver kunnen uittesten. Hieronder deel ik mijn persoonlijke favorieten.1. Sea to Sky Summit Trail, Squamish

Afstand vanuit Vancouver: 60 km (45 minuten met de auto) Duur: 3-5 uur enkel, terug met de kabelbaan Afstand: 6.5 km enkel Klimhoogte: 918 meter De route die voor mij de eerste plaats verdient, is de Sea to Summit Trail. Vanuit Vancouver is het zo'n drie kwartier rijden naar het startpunt van deze hike, maar dat is het meer dan waard. Het is een uitdagende tocht met een steile klim, dus je kunt deze route alleen lopen als je goed ter been bent. Is dit niet het geval en wil je toch het mooie uitzicht zien? Dan kun je ook met de Sea to Sky kabelbaan naar boven.

Hangbrug bij de Sea-to-Sky kabelbaan

De wandeling begint bij de zee en volgt een steil pad omhoog door het bos. Hoe hoger je klimt, hoe mooier de uitzichten op de bergen en het water van Howe Sound. De hele Sea to Summit-hike neemt een paar uur in beslag, afhankelijk van je tempo en conditie. Het is belangrijk om veel water, snacks en goede wandelschoenen mee te nemen, aangezien het een inspannende activiteit is. Het beste onderdeel? Eenmaal boven kun je uitrusten in het restaurant en over de hangbrug lopen met een prachtig uitzicht.


2. Saint Marks Summit, Cypress Provincial Park

Afstand vanuit Vancouver: 30 km (20 minuten met de auto) Duur: 3-5 uur heen en terug Afstand: 11 km Klimhoogte: 460 meter De route naar de top van de Saint Marks Summit is minder zwaar dan de Sea to Sky hike. Je hoeft minder te klimmen doordat de berg minder hoog is, maar je bent wel ongeveer even veel tijd kwijt om de hele route te lopen.


De wandeling begint bij de Cypress Mountain Lodge, waar een parkeerplaats is en je nog even naar het toilet kunt. Vanaf daar volg je een goed gemarkeerd pad omhoog, waar je door een sparrenbos loopt. Onderweg kom je langs stromende beekjes en wilde bloemen.

Uitzichtpunt St. Marks Summit

Na ongeveer 3,5 kilometer wandelen, bereik je de top van Saint Marks Summit. Hier word je beloond met een spectaculair uitzicht op Howe Sound, de bergen en de eilanden in de buurt. Het is een perfecte plek om te genieten van een picknick en even te ontspannen voordat je aan de route terug begint.

Uitzichtpunt, Saint Marks Summit hike

3. Joffre Lakes, Joffre Lakes Provincial Park, Squamish

Afstand vanuit Vancouver: 182 km (2-3 uur met de auto) Duur: 4-5 uur, heen en terug Afstand: 8 km Klimhoogte: 491 meter

Joffre Lakes Provincial Park ligt zo'n 2-3 uur rijden van Vancouver vandaan. Het is een park met felblauwe meren, hoge bergen en gletsjers. Het pad begint bij een parkeerplaats en volgt een wandelpad dat geleidelijk omhoog klimt door het bos. Na ongeveer 5 kilometer wandelen bereik je het eerste meer, Lower Joffre Lake. Door het smeltwater van de gletsjers heeft dit een felle turquoise kleur.

Joffre Lakes

Vanaf Lower Joffre Lake gaat de wandeling verder naar het tweede meer, Middle Joffre Lake. Dit meer is vaak bedekt met ijsbergen en je hebt hier uitzicht over de bergen eromheen. Het uitdagendste deel van de hike brengt je naar het derde meer, Upper Joffre Lake, waar je uitzicht hebt op een indrukwekkende gletsjer. Hier kun je even ontspannen, genieten van het landschap en foto's maken voordat je dezelfde weg terug loopt.


4. Grouse Grind, Grouse Mountain, North Vancouver

Afstand vanuit Vancouver: 12 km (15 minuten met de auto) Duur: 1-2 uur enkel, terug met de gondel Afstand: 2.9 km Klimhoogte: 853 meter

Een van de populairste hikes in Vancouver is de Grouse Grind. Deze hike wordt ook wel 'Nature's Stairmaster' genoemd, en staat bekend om zijn steile hellingen en ongelijke treden. Het pad is ongeveer 2,9 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van ongeveer 853 meter. Het is een intense workout waar je een redelijk goede conditie voor nodig hebt. Wij maken hier meestal een wedstrijdje van. Wie bereikt als eerste de top?

Tijdens de klim zie je vooral dichte bossen en een groene omgeving. Er zijn ook rustpunten waar je even kunt gaan zitten. Onderweg kom je bordjes tegen waarop staat aangegeven hoe ver je nog moet lopen.


Eenmaal boven kom je aan bij Grouse Mountain. Hier kun je genieten van het uitzicht op de stad, de oceaan en de bergen. Op de top van de berg is een restaurant, een park en een kabelbaan die je terug naar beneden kan brengen als je niet via dezelfde route terug wil (of je benen te moe zijn, wat ik ook kan begrijpen).


Eindpunt Grouse Grind

5. Lynn Canyon Loop, North Vancouver

Afstand vanuit Vancouver: 16 km (20 minuten met de auto) Duur: 1 uur enkel Afstand: 2.5 km Klimhoogte: 105 meter Heb je meer zin in een ontspannen wandeling in de natuur waardoor je niet compleet uitgeput raakt? Ga dan een dagje naar Lynn Canyon Park. Je kunt hier een mooie wandeling maken met als hoogtepunt de Lynn Canyon Suspension Bridge, een hangbrug met uitzicht op een waterval. Het park heeft ook picknickplaatsen en plekken waar je kunt zwemmen op warme zomerdagen.

Hiken in de buurt van Vancouver

De meeste hikes die ik hierboven beschreven heb kunnen best uitdagend zijn. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent, voldoende water en eten meeneemt en gekleed bent op op de weersomstandigheden. Kijk voordat je vertrekt ook altijd even op internet of het park wel open is. Sommige routes zijn in de winter bijvoorbeeld niet veilig genoeg en daardoor tijdelijk gesloten.


Welke hike zou jij nog willen lopen?

Commentaires


bottom of page