top of page

Checklist: mijn paklijst voor een verre reis met type 1 diabetes

Bijgewerkt op: 17 jun.

Voordat ik diabetes type 1 had, maakte ik het mijn missie om met zo min mogelijk bagage te reizen. Op die manier was ik zo flexibel mogelijk en het scheelde me een hoop kilo's die ik niet mee hoefde te slepen. Inmiddels is dat doel iets lastiger geworden, doordat ik tegenwoordig veel meer spullen nodig heb.


Toen we in november voor twee maanden naar Colombia reisden, was er ook best wat voorbereiding nodig en had ik een flinke, tweede tas bij. Om ervoor te zorgen dat ik niets zou vergeten, heb ik een checklist gemaakt die ik gemakkelijk zou kunnen afvinken. Om de voorbereiding voor jouw volgende lange reis zo makkelijk mogelijk te maken, deel ik deze graag met je.Diabetes benodigdheden in een aparte tas

 • Medische verklaring in verschillende talen

 • Dubbele hoeveelheid insuline voor het aantal dagen dat je op reis bent

 • Koeltasjes voor je insuline (ik gebruik de tasjes van Frio)

 • Insulinepomp en een reserve/leenpomp (als je daar gebruik van maakt)

 • Dubbel aantal sensoren voor het aantal dagen dat je op reis bent

 • Dubbele hoeveelheid naalden voor het aantal dagen dat je op reis bent

 • Back-up glucosemeter en voldoende teststrips

 • Ketonenmeter met teststrips (aan te vragen via het ziekenhuis of hier te bestellen)

 • Alcoholdoekjes voor het aanbrengen van je sensor (zelf vind ik deze fijn)

 • Glucagon voor noodgevallen (in de vorm van neusspray, Baqsimi)

 • Platte naaldencontainer die weinig ruimte in beslag neemt

 • Mini pocket weegschaal voor het preciezer berekenen van koolhydraten


Diabetes-snacks:

 • Fruit, mueslirepen en genoeg glucosetabletten (ik had voor de zekerheid twintig Dextrorollen bij me voor twee maanden; dat bleek een tikkeltje overdreven, maar ik had er in ieder geval voldoende).

 • Vergeet je waterfles niet, zodat je gehydrateerd blijft tijdens je vlucht. Zelf gebruik ik deze fles met filter van Camelbak.


Handbagage

 • Paspoort en kopieën (om bij hostels af te geven, zodat je je officiële paspoort bij je kunt houden)

 • Bankpas

 • Rijbewijs

 • Vliegtickets

 • Vaccinatieboekje

 • Mondkapjes

 • Notitieboekje (deze is uitwisbaar)

 • Herbruikbare oordopjes (Loop Earplugs vind ik persoonlijk het fijnst)

 • Je telefoon en een oplader

 • Een fijne powerbank zoals deze

 • E-reader met oplader of een boek

 • Laptop, oplader en een losse muis (als je werkend reist)


Ruimbagage

Om zoveel mogelijk in één tas of koffer te kunnen passen, gebruik ik meestal packing cubes. Daarmee kun je jouw spullen op een overzichtelijke manier indelen en ligt niet meteen alles door elkaar als je dat ene shirt onderop nodig hebt. Nog op zoek naar aanraders voor een goede backpack of koffer? De backpacks van Osprey vind ik zelf heel fijn en gaan lang mee. Op Vinted of Marktplaats vind je ze vaak voor een kleiner prijsje. Als ik op reis ga en langer op één plek blijf, neem ik zelf meestal een koffer met TSA-slot mee omdat ik dat overzichtelijker vind en het iets veiliger voelt. De inhoud bevat in ieder geval het volgende:

Toilettas:

 • Zonnebrandcrème

 • Tandenborstel

 • Tandpasta

 • Haarborstel

 • Shampoo

 • Conditioner

 • Scheermesje

 • Make-up

 • Make-up remover

 • Gezichtscrème

 • Lenzen, lenzenvloeistof, bril


Kleding:

 • Regenjas (bijvoorbeeld van The North Face)

 • Korte broeken

 • Lange broeken

 • Tops/shirtjes

 • Shirt met lange mouwen

 • Vest met lange mouwen

 • Sportlegging

 • Sportshirt

 • Sokken

 • Onderbroeken

 • Bh's

 • Pyjama

 • Zwemkleding

 • Wandel- en/of sportschoenen

 • Sneakers

 • Slippers


Elektronica:


Overig:


Afhankelijk van het doel van je reis en de bestemming, heb je misschien meer of andere dingen nodig. Voor een trip naar IJsland neem je natuurlijk warmere kleding mee dan wanneer je naar Azië of Zuid-Amerika vertrekt. Voel je vrij om de lijst aan te passen naar jouw behoeften!Comments


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page