top of page

Dexcom G7: een eerlijke review


Een hele tijd was ik een tikkeltje ‘jaloers’ op mensen met diabetes die een rt-CGM-sensor (real-time Continuous Glucose Monitor) vergoed krijgen. Het leek me namelijk ideaal om niet meer continu mijn FSL2-sensor te hoeven scannen en gefrustreerd naar de melding ‘Scan mislukt. Probeer het over 10 minuten nog een keer’ te hoeven kijken. Ook gaan mijn alarmen vaak veel te laat af en zit ik al op 18 mmol/l voordat ik eindelijk een seintje krijg.


Hoewel ik superdankbaar ben dat deze technologie bestaat en ik niet dagelijks in mijn vingers hoef te prikken om mijn bloedsuikers te controleren, lijkt het me heerlijk om meer te kunnen vertrouwen op de sensor die ik gebruik.


Daarom vroeg ik een paar maanden geleden in het ziekenhuis of ik de sensoren van Dexcom zou mogen uitproberen, maar ik kreeg te horen dat mijn bloedsuikerwaarden ‘te goed’ zijn en ik er dus niet voor in aanmerking kom. Helaas. Een paar maanden daarna ontving ik via mijn blog een berichtje van Dexcom Nederland. Ze vroegen me of ik interesse had om aan te haken bij het Dexcom Warrior-programma. Daar hoefde ik niet lang over na te denken!


Eerlijk gezegd voelt het wel een beetje dubbel, omdat ik weet dat er heel veel mensen zijn die niet in aanmerking komen voor een CGM, ondanks dat ze er heel graag een zouden willen en dit beter zou zijn voor hun gezondheid. Daarom ben ik - net als heel veel anderen - voor een sensorvergoeding voor IEDEREEN met diabetes!


Een maand geleden zijn de eerste Dexcom G7-sensoren binnengekomen en ik heb inmiddels al twee sensoren versleten. In deze blog deel ik graag met jullie hoe dit bevallen is en wat ik voor- en nadelen vind.


Dexcom G7 sensoren

Mijn eerste indruk van de Dexcom G7

De sensoren zitten in een klein doosje en je kunt zien dat de applicator van stevig materiaal is gemaakt. Het inbrengen is bijna hetzelfde als met de Freestyle Libre, het enige verschil is dat je een knopje in moet drukken om de naald in te schieten. Het geluid daarvan is even schrikken, maar doet in mijn geval geen pijn. Je krijgt er ook een patch bij die je over de sensor heen kunt plakken, waardoor deze nog beter blijft zitten. Alles wordt via de app heel duidelijk uitgelegd met behulp van korte video's.

Guusje in de bergen met Dexcom in arm
Hiken in Italië met de Dexcom G7

Voordelen van de Dexcom G7

De Dexcom G7 is nóg kleiner dan de Freestyle Libre 2 en blijft goed zitten. Het grootste voordeel vind ik dat ik de sensor niet meer hoef te scannen met mijn telefoon, maar ik mijn waarden in realtime kan inzien. Daarnaast heb ik de app gekoppeld aan mijn Apple watch, waardoor ik alleen maar even op mijn pols hoef te kijken om te weten hoe het ervoor staat met mijn glucosewaarden. Dat voelt echt heel luxe!


Wat betreft alarmen heb je ook meer mogelijkheden. Zo krijg je een waarschuwing bij een 'naderend lage (of hoge) glucose' waardoor je deze nog kunt voorkomen vóórdat je er last van krijgt. Daarnaast kun je verschillende volumes en geluiden kiezen voor het alarm, zodat je je niet steeds kapot hoeft te schrikken als deze onverwachts afgaat.


Tot slot vind ik het superhandig dat je verschillende waarschuwingsprofielen kunt instellen. Overdag heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat er een alarm afgaat als mijn bloedsuiker onder de 4 mmol/l of boven de 12,5 mmol/l komt, maar ik heb een ander profiel ingesteld voor de nacht. 's Nachts wil ik bijvoorbeeld dat dit alarm pas afgaat als mijn bloedsuiker boven de 15 kruipt, zodat ik wat vaker door kan slapen. Ik heb ingesteld dat het profiel automatisch wijzigt vanaf tien uur 's avonds, dus ik hoef er niet elke avond aan te denken om mijn alarmen aan te passen. Superfijn!


Een samenvatting van de voordelen:

 • De sensor is nog kleiner dan de FSL2;

 • Na het plaatsen zijn er maar 30 minuten ‘opwarmtijd’ nodig in plaats van een uur;

 • Glucosewaarden zijn in realtime af te lezen, scannen is niet nodig;

 • Een koppeling met je Apple-smartwatch is mogelijk;

 • Je kunt verschillende alarmgeluiden instellen en het volume aanpassen;

 • Er zijn verschillende waarschuwingsprofielen (alarmen) in te stellen, bijvoorbeeld voor 's nachts en overdag;

 • Alarmen gaan af bij een naderend lage glucose, zo heb je nog tijd om een hypo of hyper te voorkomen.Nadelen van de Dexcom G7

Hoewel ik mijn nieuwe sensor superfijn vind, is deze niet perfect. Zo heb ik nog steeds af en toe last van signaalverlies. Als je telefoon verder dan zes meter van je af ligt, werkt de koppeling niet meer en kun je je waarden niet meer inzien. Je kunt dan niet even scannen om te zien hoe het ervoor staat, maar moet meestal een paar minuten wachten voordat het signaal weer terug is.


Een kleine bron van irritatie: je moet de app ALTIJD open laten staan op je telefoon. Ik schuif 'm heel vaak weg uit automatisme, maar dan krijg je direct een melding dat deze weer open moet worden gezet, anders wordt er niets gemeten.


Ook vind ik de grafiek in de app iets minder overzichtelijk dan die van Freestyle Libre. In de app van FSL staan meer cijfers naast de grafiek en zijn je waarden in te zien met behulp van kleuren (rood, oranje of groen). Dit is maar een klein dingetje, want in de Dexcom app kun je de waarden van de afgelopen uren ook terugzien door op de datapunten te klikken, maar ik vind het toch iets minder helder.

Een samenvatting van de nadelen:

 • Signaalverlies wanneer je telefoon in een andere kamer ligt (of op zes meter afstand, maar dat is ook het geval bij FSL);

 • De grafiek in de app vind ik iets minder overzichtelijk dan die van FSL;

 • De app moet altijd open blijven staan. Sluit je 'm toch? Dan is het signaal weg;

 • Je moet de sensor elke 10 dagen vervangen in plaats van elke 14 dagen.

Conclusie: ben ik tevreden over de Dexcom G7?

Het korte antwoord: ja! Er zijn meer voordelen dan nadelen. Het feit dat ik mijn waarden nu veel gemakkelijker kan inzien heeft ervoor gezorgd dat ik de controle iets meer los durf te laten en er meer op vertrouw dat als het niet goed zit, een alarm me hiervoor waarschuwt. Ook met de verschillende waarschuwingsprofielen die je kunt instellen ben ik heel blij, want hierdoor slaap ik beter. En dat is me heel veel waard!


*Dexcom steunt alle activiteiten die het gesprek over vergoedingen stimuleren. Het doel is een betere toegang tot CGM, en om dit te helpen bereiken ondersteunt Dexcom een kleine groep mensen door het kosteloos sponsoren van een product.

Comments


bottom of page