top of page

Onmisbare items voor onderweg met diabetes type 1

Bijgewerkt op: 17 jun.

Als je net als ik diabetes type 1 hebt, ga je waarschijnlijk nooit de deur uit zonder een tas vol spullen. Naast mijn insuline, naaldjes, insulinepomp en PDM, zijn er nog een aantal dingen die ik bijna altijd bij me heb omdat ze mijn leven met diabetes wat makkelijker maken. In deze blog lees je welke dingen dit zijn.


Tasje met diabetes spullen

1. Een organizer voor mijn diabetes spullen

Laten we beginnen met de basics. Een goede organizer is echt onmisbaar. Ik heb er een waar ik al mijn diabetesbenodigdheden in kwijt kan: insulinepennen, naaldjes, teststrips, lancetten, glucosetabletten – noem maar op. Alles zit netjes op zijn plek en ik hoef niet meer te zoeken als ik iets nodig heb.

Tip: zelf heb ik deze organizer van Glucology en ik ben er heel tevreden over. Hij is stevig, heeft verschillende compartimenten en alles past er in. Naar net iets anders op zoek? Via Etsy of Bol zijn veel verschillende exemplaren te vinden.

2. Koolhydraatarme repen

Soms heb je behoefte aan een snack, maar geen zin om er extra insuline voor toe te dienen. Eiwitrepen of graanrepen met minder dan vijftien gram koolhydraten vind ik ideaal voor dit soort momenten. Ik heb er altijd een in mijn tas (naast een voorraadje Dextro), zodat ik onderweg ook iets kan eten zonder mijn bloedsuiker al te veel te beïnvloeden.

Tip: Een paar van mijn favorieten zijn bijvoorbeeld deze repen van TastyBasics (6,4 gram koolhydraten, verkrijgbaar bij Albert Heijn), de keto repen van Achieve (5 gram koolhydraten) en de vegan proteïnerepen van Orangefit (13 gram koolhydraten en met de code Orangefit10 krijg je nu 10% korting). Zorg wel dat je altijd eerst de verpakking controleert. Soms heeft een bepaalde variant/smaak een andere samenstelling en daardoor afwijkende voedingswaarden.

3. Een pocket weegschaal

Als je diabetes hebt is het handig als je het aantal koolhydraten in je maaltijd goed kunt inschatten. Om dit wat preciezer te kunnen doen bij gerechten die ik zelf bereid, gebruik ik thuis vaak een keukenweegschaal. Dat is een vrij groot ding die ik niet overal mee naartoe wil slepen, maar een kleine pocket weegschaal kun je wél gemakkelijk meenemen. Super handig voor het afwegen van fruit, havermout of andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

Tip: Zoek een pocket weegschaaltje die nauwkeurig is en makkelijk in gebruik. Sommige modellen hebben zelfs een handige app voor het bijhouden van je metingen.

4. Een Apple Airtag voor op mijn PDM

Verlies of vergeet jij - net als ik - wel eens je diabeteskit of je Personal Diabetes Manager (PDM)? Een Apple Airtag kan dan een oplossing zijn. Bevestig de Airtag aan je PDM (of een ander product dat je vaak kwijtraakt) en je kunt deze altijd terugvinden via de 'Zoek mijn' app op je iPhone.

Mijn Omnipod diabetes manager met Apple airtag
Mijn Omnipod PDM met airtag

Tip: Zorg ervoor dat je een stevige houder voor je Airtag gebruikt, zodat deze niet zo snel loslaat. Anders heb je er alsnog weinig aan.


5. Leggingbroekjes met een zakje erin

Het dragen van een insulinepomp of PDM kan soms onhandig zijn, vooral als je bijvoorbeeld een jurk draagt of wil gaan sporten. Broekjes of leggings met een ingebouwd zakje zijn dan ideaal.


Tip: Leggings of broekjes met een zakje zijn tegenwoordig in bijna elke sportwinkel te vinden, maar via Amazon vind je een hele lijst. Er zijn zelfs speciale diabeteskledingmerken die dit soort broekjes maken, zoals PockWear.

6. Alcoholdoekjes om te ontsmetten

Als ik onderweg mijn insulinepomp of sensor moet vervangen, vind ik het fijn om mijn huid eerst te ontsmetten met een alcoholdoekje. Ik heb daarom altijd een paar van deze desinfectiedoekjes bij me.


7. Glucosetabletten in verschillende smaken

Om mijn hypo's onderweg op te lossen eet ik meestal Dextro en/of een stuk fruit. Omdat ik ondertussen wel klaar ben met de standaard citroensmaak, heb ik online allerlei andere varianten besteld zodat ik kan afwisselen. Denk bijvoorbeeld aan glucosetabletten met colasmaak, kers, sinaasappel of zelfs chocolade (te vinden via deze link). Persoonlijk vind ik de smaak blueberry het lekkerst en koop deze meestal in grote aantallen, zodat ik iets minder per stuk betaal en altijd een voorraad in huis heb.


8. Luxe item: smartwatch die je kunt koppelen aan je glucosesensor

Ik heb het geluk dat ik als Dexcom Warrior* gebruik mag maken van de Dexcom G7 sensor. Deze continue glucosemonitor (CGM) geeft je real-time inzicht in je bloedsuikerspiegel zonder dat je constant hoeft te prikken. Het mooie is dat je de waarden die uitgelezen worden via je telefoon, ook inzichtelijk kunt maken op een smartwatch. De meeste Apple smartwatches kun je verbinden aan je Dexcom G7, waardoor je jouw bloedsuikers ook direct op je horloge kunt zien. Heel fijn vind ik, want zo hoef je minder vaak op je telefoon te kijken.


Bloedsuikers inzien op je smartwatch

Heb jij nog tips of favoriete producten die jouw leven met diabetes makkelijker maken? Deel ze in de comments!

Commenti


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page