top of page

Duurzamer op reis: 7 tips om je op weg te helpen

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

Duurzaam reizen. Bestaat dat wel? Over het algemeen is reizen natuurlijk niet echt duurzaam. Het vervoer zorgt voor luchtvervuiling, onderweg koop je vaker eten in een plastic wegwerpverpakking en slapen in grote hotelketens waarvoor de lokale bevolking plaats heeft moeten maken is ook niet bepaald goed voor de wereld. Ondanks dat ik duurzaamheid heel belangrijk vind, vind ik het verkennen van deze aardbol te bijzonder om helemaal niet meer te doen. Je leert ontzettend veel over andere culturen en de natuur, en daarnaast leidt het vaak tot nieuwe inzichten over je thuisland. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om al reizend rekening te houden met duurzaamheid. Zo eet ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk plantaardig, probeer ik met de trein te gaan wanneer het kan en neem ik altijd een hervulbare waterfles mee. Hieronder deel ik zeven tips om tijdens je reis niet alleen duurzamer om te gaan met het milieu en het klimaat, maar ook met de lokale bevolking en de dieren die je onderweg tegenkomt.

1. Pak de trein of de bus

De beste manier om te zorgen voor zo min mogelijk CO2-uitstoot, is door te kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. Volgens Milieu Centraal belast vliegen het milieu zeven tot elf keer meer dan dezelfde reis met de trein. De auto is daarentegen twee tot vier keer minder belastend dan het vliegtuig. Op afstanden van minder dan 700 kilometer is het verschil het grootst, omdat het vliegtuig bij het opstijgen en landen de meeste brandstof verbrandt. Wist je dat je tegenwoordig vanuit Amsterdam een directe trein naar Londen kunt nemen en je vier uur later in Londen St. Pancras kunt uitstappen? Dat is bijna sneller dan het vliegtuig, als je de wachttijd en het inchecken van je bagage ook meerekent. Een andere optie die ook nog eens goedkoop is, is de Flixbus. Voor veertig euro kun je binnen zes uur in Parijs zijn. Of kies voor de nachtbus naar Berlijn, dan word je na zo'n tien tot elf uur wakker in de buurt van de Brandenburger Tor.

2. Toch vliegen? Kies voor een directe vlucht

Helaas is het niet voor elke bestemming mogelijk om met de trein of de bus te gaan. Als je Brazilië, Sri Lanka of Vietnam wil zien ben je wel even onderweg. Is je bestemming te ver en wil je toch graag vliegen? Kies dan voor een directe vlucht. Naast dat dit veel sneller en comfortabeler is, is het ook duurzamer. Drie korte vluchten in Europa stoten bijvoorbeeld meer CO2 uit dan één vlucht naar Indonesië, omdat er vaker moet worden opgestegen en geland. Daarnaast kun je kiezen voor een vliegmaatschappij die je CO2-uitstoot compenseert, bijvoorbeeld door het planten van bomen. Op de website van Better Places vind je meer tips voor het boeken van een duurzamere vlucht.3. Blijf langer op de plaats van bestemming

Wil je graag een ver land als Indonesië bezoeken? Zorg er dan voor dat je doel niet is om zo veel mogelijk dingen te zien in zo min mogelijk tijd, maar doe aan 'slow travel'. Blijf wat langer en maak rustig kennis met de lokale cultuur. Als je langer dan een maand in een ander land bent, heb je misschien ook minder behoefte om meerdere keren per jaar het vliegtuig te pakken voor korte reisjes. Neem de tijd om het land te leren kennen waar je op dat moment bent en geniet er optimaal van.

4. Eet zoveel mogelijk plantaardig en lokaal

Doordat de wereldwijde veehouderij zorgt voor een enorme hoeveelheid waterverbruik en CO2-uitstoot, is het eten van minder vlees en zuivel een duurzamere keuze. Proef de lokale vegetarische gerechten en laat het vlees wat vaker achterwege. Zo eet je waarschijnlijk heerlijke dingen, doe je iets goeds voor de wereld, bespaar je geld en heb je minder kans om ziek te worden in landen waar niet altijd even hygiënisch wordt omgegaan met vis en vlees.5. Kies voor een duurzame accommodatie

In hotels heb je vast wel eens een bordje gezien met de tekst: ''Think green. Reuse your towel.'' Jarenlang was het dagelijks vervangen van handdoeken een normale service in de hotelwereld. Dat kostte onnodig veel stroom en wasmiddel, aangezien er heel veel gewassen werd wat niet eens vuil was. Tegenwoordig pakken veel hotels dit anders aan en wassen ze tussendoor alleen handdoeken die op de grond worden gelegd. Wil je op reis kiezen voor een accommodatie die rekening houdt met dit soort dingen? Dan kun je kiezen voor een 'eco hotel' dat bijvoorbeeld waterbesparende maatregelen neemt, afval recyclet en zelfvoorzienend is als het gaat om energie. Via Booking.com kun je filteren op duurzame hotels en appartementen, waardoor je hier makkelijk naar kunt zoeken.


Wil je de lokale economie ondersteunen? Kies dan voor een appartement, hotel, hut of homestay dat in handen is van de lokale bevolking. Meestal is dit ook veel leuker en leerzamer, want door te slapen bij locals leer je meer over de cultuur van het land.


6. Neem altijd een hervulbare waterfles mee

Wanneer je op reis gaat, is het water uit de kraan niet altijd drinkbaar. Het makkelijkst is om waterflessen te kopen, maar het aantal flesjes dat je nodig hebt loopt snel op en dat zorgt voor een grote berg plastic. In plaats daarvan neem ik altijd een eigen hervulbare fles met een waterfilter mee. Veel hostels en hotels hebben tappunten beschikbaar waar je gratis (of tegen een kleine vergoeding) drinkwater kunt tappen. En als ik het water ergens niet helemaal vertrouw, kook ik het voor de zekerheid of koop ik een grote fles van meer dan drie liter, zodat ik even vooruit kan.

7. Reis bewust

Jouw bezoek aan een ander land heeft altijd impact op de lokale bevolking en de natuur. Wees je daar bewust van en zorg ervoor dat je invloed zo positief mogelijk is. Beperk je plastic afval, wees zuinig met water op reis en vermijd excursies met wilde dieren. Een safari waarbij je de dieren vanaf een afstandje bewondert is natuurlijk verantwoorder dan het aaien van een gedrogeerde tijger.


Wil je je CO2-voetafdruk op reis zo klein mogelijk houden? Verplaats je dan zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer, eet bij lokale restaurants en koop alleen souvenirs waarvan je zeker weet dat je ze gaat gebruiken. Dat scheelt ook nog eens ruimte in je koffer. Als je op een bewuste manier op reis gaat en nadenkt over duurzaamheid, kom je vanzelf tot duurzamere keuzes!

Op welke manier houd jij rekening met duurzaamheid tijdens het reizen? Laat het weten via een reactie.

Comments


bottom of page