top of page

Plantaardig eten in Colombia: tips voor vegetariërs en veganisten

Bijgewerkt op: 12 dec. 2023

Vegetariër of zelfs veganist zijn in Colombia is vrij zeldzaam en de meeste lokale bewoners zijn hier niet bekend mee. Toen ik in november 2022 voor twee maanden naar dit mooie land reisde, had ik verwacht dat ik weinig keuze zou hebben en vaak hetzelfde zou moeten eten. Gelukkig viel dat reuze mee. Hoewel de traditionele keuken niet bepaald plantaardig is, kun je in de grote steden aardig wat goede vegetarische restaurants vinden, en ook in de meeste supermarkten kom je er wel uit.

avocado toast

De traditionele Colombiaanse keuken

Wil je het 'echte' Colombiaanse eten proeven? Bezoek dan een lokaal restaurant. Wat je daar vrijwel altijd op de menukaart ziet staan zijn gerechten op basis van maïs, zoals arepas, tortilla's en tamales, evenals salades en aardappelsoep. De meeste Colombiaanse gerechten zijn vettig, gefrituurd en niet bepaald gezond, maar wel lekker.


Een paar voorbeelden van traditionele (niet-vegetarische) Colombiaanse gerechten:

  • Empanada's: gebakken of gefrituurde deeghapjes. Ze kunnen gevuld zijn met vlees, groenten, kaas of andere ingrediënten.

empanadas
Empanadas
  • Arepas: platte broodjes gemaakt van maïsmeel, zout en water. Vaak geserveerd met ei of kaas.

arepas
Arepas

  • Bandeja Paisa: een schotel bestaande uit rijst, bonen, drie verschillende soorten worst, avocado, bakbananen, een arepa en een gebakken ei. De Bandeja Paisa is het (onofficiële) nationale gerecht van Colombia. Deze megamaaltijd is oorspronkelijk bedacht om arbeiders van voldoende energie te voorzien om de hele dag door te werken. Tegenwoordig is het een stevige lunchmaaltijd die wordt gegeten bij speciale gelegenheden of gewoon wanneer je heel veel honger hebt.

  • Ajiaco: een goedgevulde Bogotaanse soep, gemaakt van verschillende soorten aardappel, guasca kruiden en een stuk maïs.

  • Arroz con pollo: een gerecht waarbij kip en rijst worden gestoofd in kippenbouillon. Traditioneel wordt het geserveerd met tomatenketchup.

De gerechten hierboven bevatten in de meeste gevallen vlees en kaas, maar in sommige restaurants is er wel een vegetarische (of zelfs veganistische) versie te verkrijgen. Ze geven je dan meestal extra groenten en laten de dierlijke producten achterwege. Leer alvast een paar Spaanse zinnen uit je hoofd en bereid je erop voor dat je waarschijnlijk veel aardappelen, rijst, bonen, maïs, bakbananen en enorme avocado's voorgeschoteld zal krijgen.


Vegetarische en veganistische restaurants in Colombia

Omdat ik twee maanden in Colombia verbleef en zoveel mogelijk plantaardig eet, kwamen de rijst en bonen me op een gegeven moment wel een beetje de neus uit. Gelukkig zijn er in de grote steden, zoals Medellín, Bogotá en Cartagena, genoeg vegetarische restaurants te vinden.


Om vegetarische restaurants te vinden, maakte ik zelf gebruik van de app Happycow. Daarmee zie je direct bij welke eetgelegenheden ze plantaardige opties aanbieden en kun je reviews van anderen lezen. Super handig! Ga je Medellín bezoeken? Lees dan alvast mijn suggesties in dit artikel.


Eten in Colombiaanse hostels

Als je in hostels eet kan het als veganist wat lastiger zijn om opties te vinden, omdat het ontbijt daar bijna altijd ei bevat. Meestal kun je kiezen tussen roerei met stukjes tomaat, een gebakken ei op toast of pannenkoeken met banaan en papaja. Je kunt natuurlijk vragen of ze iets anders voor je willen maken, maar dat is niet altijd mogelijk. Zorg er in dat geval voor dat je zelf iets bij je hebt om te eten in de ochtend.


Supermarkten in Colombia

Colombia is een land dat rijk is aan fruit, groenten en... heel veel koeien, met veertien miljoen hectare bestemd voor veeteelt en maar vijf miljoen hectare voor gewassen. Als gevolg hiervan moet Colombia een groot deel van alle producten importeren. Dit betekent dat de prijzen voor boodschappen redelijk hoog zijn. Veel hoger dan je zou verwachten, aangezien prijzen in restaurants relatief laag zijn.


Mijn vriend en ik zijn vaker uit eten geweest dan dat we zelf hebben gekookt, voornamelijk vanwege de lage prijzen in restaurants. Wel zijn alle benodigdheden voor een voedzame maaltijd gewoon beschikbaar in Colombiaanse supermarkten, dus je kunt ook prima zelf wat bereiden.


Fruit in Colombia

Colombia heeft een tropisch klimaat, dus er is veel vers fruit te vinden. Ik heb een heleboel nieuwe fruitsoorten geproefd die ik eerder nog niet kende. Denk bijvoorbeeld aan de friszure lulo, de granadilla (familie van de passievrucht), de cherimoya (smaakt naar een mix van banaan en ananas), de zuurzoete guave en tomate de arbol.


Plantaardig eten in Colombia: is het mogelijk?

Hoewel de keuzes in Colombia misschien niet zo uitgebreid zijn als in Europa, kun je zeker ook als vegetariër of veganist naar Colombia reizen en in het land genoeg eetgelegenheden vinden.

Comments


bottom of page