top of page
Guusje

De verschillen tussen de Dexcom ONE+ en de Dexcom G7: mijn eigen ervaring

Een tijdje geleden bezocht ik het Techlab van DVN. Een event voor iedereen met diabetes om vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen over hun medische hulpmiddelen. Ik was er zelf om vragen te beantwoorden over mijn ervaringen met Dexcom-producten, en kreeg veel vragen over de verschillende sensoren. De zoektocht naar de juiste sensor blijkt voor velen behoorlijk uitdagend.

 

Zelf gebruik ik al een tijdje de Dexcom G7, maar van de nieuwste Dexcom ONE+ wist ik nog niet zoveel. Tijd dus om de Dexcom ONE+ uit te proberen en de verschillen tussen deze twee populaire CGM’s op een rijtje te zetten! Qua uiterlijk en formaat lijken ze op elkaar, maar qua functionaliteiten zijn er duidelijk verschillen. Lees mee en hopelijk kan ik je wat verder helpen als je twijfelt over welke sensor het beste bij jou past.


Techlab Dexcom, alle sensoren op een rij
De Dexcom-tafel tijdens het Techlab (v.l.n.r. op de tafel: Dexcom One+, Dexcom G6, Dexcom G7)

Eerste indruk: veel overeenkomsten, maar toch anders

Op het eerste gezicht lijken de Dexcom ONE+ en de Dexcom G7 veel op elkaar. Beiden hebben een geïntegreerde sensor en zender, wat betekent dat je geen losse onderdelen meer hoeft te bevestigen, zoals bij de oudere Dexcom G6. Ze zijn beide compact, eenvoudig in gebruik, en zien er bijna hetzelfde uit.


Basis versus uitgebreide functies

Hier zit het grootste verschil tussen de twee modellen. De Dexcom ONE+ is ontworpen voor mensen die vooral een eenvoudig en betrouwbaar systeem willen zonder te veel toeters en bellen. Deze sensor biedt standaard alarmen voor hoge en lage glucosewaarden, maar heeft geen mogelijkheid om die alarmen per tijdstip aan te passen. Dit betekent dat je 's nachts bijvoorbeeld niet kunt kiezen voor andere drempelwaarden voor je alarmen. Ook moet je voor elke glucosecheck je telefoon ontgrendelen, want er is geen handige widget voor het startscherm van je iPhone, zoals de Dexcom G7 wel heeft.

 

De Dexcom G7 biedt daarentegen meer functies. Naast standaard alarmen kun je deze naar wens instellen, zelfs per tijdstip. Ook beschikt de Dexcom G7 over predictive alerts, die je iets eerder waarschuwen voor schommelingen in je glucosewaarden. Dit geeft net wat meer controle en kan onverwachte pieken of dalen helpen voorkomen.


Koppeling met andere apparaten

De Dexcom G7 is compatibel met verschillende insulinepompen zoals de Ypsopump, wat ideaal is voor mensen die hun sensor met een pomp willen koppelen. De Dexcom ONE+ is vooral een stand-alone systeem en werkt niet met pomp-loops, tenzij je zelf een DIY-loop hebt opgezet. Ikzelf wacht al een tijdje op de Omnipod 5, maar deze werkt dan weer enkel samen met de Dexcom G6. Het blijft dus een puzzel om de juiste combinatie van apparaten te vinden, zeker als je CGM’s en insulinepompen wilt integreren.

Verder heeft de Dexcom G7 een direct-to-watch functie, waardoor je je glucosewaarden via je smartwatch kunt inzien, ook als je telefoon niet in de buurt is. Ook heel handig, vooral als je probeert ‘af te kicken’ van je telefoonverslaving, zoals ik.

Prijs en vergoeding

Een groot voordeel van de Dexcom ONE+ is de prijs. Deze sensor is een stuk betaalbaarder dan de Dexcom G7, wat hem aantrekkelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar een goed systeem zonder al te hoge kosten. En goed nieuws voor wie verzekerd is bij Zilveren Kruis/Achmea Groep of Salland Zorgverzekeraar: sinds 1 oktober 2024 wordt de Dexcom ONE+ vergoed voor mensen met diabetes type 1 en type 2 die op Intensieve Insuline Therapie zitten. Dexcom verwacht dat andere verzekeraars snel zullen volgen. De Dexcom G7 is wat prijziger, maar biedt daar ook extra functies voor.


Welke sensor past bij jou?

De Dexcom ONE+ is een fijne keuze als je op zoek bent naar een betrouwbaar en betaalbaar systeem. Voor mensen die graag wat meer opties willen, is de Dexcom G7 met uitgebreide aanpasbare functies en predictive alerts (voorspellende waarschuwingen) ideaal. Beide meten continu je glucosewaarden, zonder dat je hoeft te scannen.


De verschillen in het kort

Sensor en ontvanger

  • Dexcom ONE+: een geïntegreerde sensor en zender, die eenvoudiger is in gebruik en data direct naar de smartphone-app stuurt. Je hebt geen aparte ontvanger nodig.

  • Dexcom G7: Verbindt ook met een bredere selectie aan apparaten, waaronder smartwatches en heeft een direct-to-watch functie (je hoeft je telefoon dus niet altijd bij te heben om je glucosewaarden van je watch te kunnen aflezen).


Functionaliteiten en alarmen

  • Dexcom ONE+: biedt standaard hoge en lage glucose-alarmen, maar zonder geavanceerde opties om alarmen aan te passen.

  • Dexcom G7: uitgebreide instelmogelijkheden voor alarmen en de mogelijkheid om met verschillende insulinepompen te integreren. Biedt predictive alerts die eerder waarschuwen voor lage of hoge glucosewaarden.


Gebruik en gemak

  • Dexcom ONE+: ontworpen voor een gebruiksvriendelijk en betaalbaar CGM-systeem zonder al te veel instellingen, maar toch betrouwbaar.

  • Dexcom G7: meest geavanceerde optie met meer functionaliteiten.


Prijs

  • Dexcom ONE+: goedkoper en richt zich op eenvoud.

  • Dexcom G7: duurder, maar met meer mogelijkheden en gebruiksgemak.

 

Kortom, de Dexcom ONE+ is een betaalbare en gebruiksvriendelijke sensor, terwijl de Dexcom G7 meer geavanceerde instellingen en een snellere opwarmtijd biedt voor wie wat meer controle wil. Zelf geef ik de voorkeur aan de Dexcom G7, vooral vanwege de startscherm-widget en de extra alarmopties, maar beide zijn goede keuzes. Hopelijk maakt dit overzicht de verschillen en overeenkomsten wat duidelijker en helpt het je bij het maken van je keuze! 


*Dexcom steunt alle activiteiten die het gesprek over vergoedingen stimuleren. Het doel is een betere toegang tot CGM, en om dit te helpen bereiken ondersteunt Dexcom een kleine groep mensen door het kosteloos sponsoren van een product.

Comments


Onderwerpen

Populaire blogs

bottom of page