top of page

Zo bouw ik pensioen op als freelancer

  • Foto van schrijver: Guusje
    Guusje
  • 6 jun
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Al meer dan vijf jaar werk ik fulltime als freelance communicatiespecialist en webredacteur. Ik zou het niet meer anders willen, vooral de vrijheid om remote te werken vind ik heerlijk. Maar één vraag krijg ik vaak: "Hoe doe je dat dan met je pensioen?". Voor mij duurt het nog even voordat ik de AOW-leeftijd bereik, maar toch vind ik het belangrijk om hier nu al mee bezig te zijn. In loondienst regelt je werkgever je pensioen meestal voor je, maar als freelancer/zzp'er moet je het toch echt zelf doen. In dit artikel beschrijf ik hoe ik dit geregeld heb.




Een eigen pensioenbeleggingsrekening

Het geld voor mijn pensioen simpelweg op een spaarrekening zetten, leek me niet de beste optie. Waarom niet?

  • Door inflatie wordt je geld elk jaar minder waard;

  • Je hebt echt een flink bedrag nodig voor een comfortabel pensioen;

  • Over je spaargeld betaal je gewoon belasting.

Daarom heb ik gekozen voor een eigen pensioenbeleggingsrekening. Na wat onderzoek stuitte ik op Brand New Day. Hier beleg ik nu maandelijks een vast bedrag voor mijn pensioen. Het mooie? Het gaat volledig automatisch, en ik krijg er fiscaal voordeel van.

Wat ik er fijn aan vind:

  • Ik hoef er niet continu mee bezig te zijn;

  • Het bedrag pas ik makkelijk aan als mijn inkomsten wat schommelen;

  • Ik bouw gestaag vermogen op voor later.


Je leest hier meer over het fiscaal voordeel van een pensioenrekening. Dit kan je overigens ook via een andere partij regelen dan BND.

Snel beginnen en automatiseren

Je hoeft niet meteen honderden euros per maand opzij te zetten. Ik begon met €50,- per maand, een bedrag dat ik makkelijk kon missen. Het belangrijkste is dát je begint.

Nu, een paar jaar later, geeft het me een fijn gevoel dat ik - zonder veel moeite - aan mijn toekomst werk.

Werken vanuit het buitenland: hoe ben ik verzekerd?

AOV-verzekering voor zzp'ers

Het is als zelfstandige ook belangrijk om iets te regelen voor als je langdurig ziek zou worden en (tijdelijk) niet kunt werken. Je weet maar nooit. Ik kon in eerste instantie geen AOV-verzekering vinden die ook door zou lopen wanneer je regelmatig voor langere tijd in het buitenland bent. Uiteindelijk heb ik via SharePeople een AOV-oplossing (een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering) speciaal voor zzp'ers afgesloten. Sharepeople is betaalbaar, heeft flexibele voorwaarden en het lidmaatschap blijft ook actief als ik tijdelijk in het buitenland ben. Om te beginnen heb ik gekozen voor de optie die tot maximaal twee jaar uitkeert. Interesse? Je kunt je met korting aansluiten bij Sharepeople. Via deze link is je lidmaatschap de eerste drie maanden gratis.


AOV-verzekering voor zzp'ers met diabetes

Een paar jaar geleden ben ik erachter gekomen dat ik diabetes type 1 heb. Tot nu toe heb ik helaas nog geen betaalbare AOV-verzekering kunnen vinden waar ik voor word geaccepteerd én die tot de pensioenleeftijd uitkeert. De komende tijd ga ik hier verder naar op zoek, eventueel in samenwerking met een adviseur.


Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Ook een aansprakelijkheidsverzekering is essentieel als zzp’er. Stel dat een klant schade lijdt door een fout in jouw werk, of je per ongeluk iets kapotmaakt tijdens een meeting, dan ben je persoonlijk verantwoordelijk. Zonder verzekering kan dat prijzig worden. Mijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heb ik geregeld via Achmea, maar er zijn ook andere aanbieders zoals Insify of Zeker. Vergelijk altijd de voorwaarden, zodat je de keuze kunt maken die het beste bij jouw situatie en je bedrijf past.

Reisverzekering voor nomadische zzp’ers

Naast mijn zakelijke verzekeringen heb ik een aanvullende reisverzekering afgesloten. Niet per se voor mijn werk, maar wel voor mijn spullen (laptop, camera) en medische kosten tijdens het verblijf in het buitenland. Let op: veel standaard reisverzekeringen dekken geen lange verblijven. Ik heb daarom gekozen voor een doorlopende werelddekking met een aanpasbare duur.

Conclusie: kleine stappen, groot effect

Financiële zekerheid regelen als zzp’er kan in het begin nogal overweldigend voelen, maar mijn advies zou zijn om klein te beginnen en het zoveel mogelijk te automatiseren. Of het nu om je pensioen of je verzekeringen gaat, zoek goed uit welke opties er zijn. Het kost even tijd, maar daarna kun je met een gerust hart genieten van je vrijheid als freelancer.

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur, dus zie dit niet als financieel advies. Ik deel simpelweg hoe ik het zelf heb aangepakt. Zoek altijd goed uit wat voor jouw persoonlijke situatie werkt!

Comments


Onderwerpen

Populaire blogs

bottom of page