Ben jij ook een reisliefhebber die het liefst de hele wereld zou willen verkennen, maar telkens weer tegen hetzelfde probleem aanloopt: geld? Of zou je graag wat meer vrijheid willen in je dagen en de mogelijkheid hebben om iets minder te hoeven werken? Je kunt natuurlijk proberen je inkomen te verhogen, maar je kunt ook meer ruimte in je budget creëren door je maandlasten te verlagen. In dit artikel deel ik twintig simpele tips die ik zelf (regelmatig) toepas om geld te besparen.
1. Koop boodschappen en producten die je elke week nodig hebt in bulk - Als je grotere hoeveelheden inkoopt, ben je (per stuk) meestal goedkoper uit. Zo bestel ik bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een enorme doos toiletpapier bij The Good Roll.
Producten als rijst en havermout koop ik in grote kilozakken en ik bestel regelmatig houdbare producten via Foodello, een organisatie die overschotten van voedselproducenten overneemt en aanbiedt met grote kortingen. Het helpt voedselverspilling tegengaan én het is goed voor je portemonnee!
2. Download een een kortings- of cashbackapp – Er bestaan verschillende apps waarmee je cashbacks of kortingen kunt krijgen bij (online) winkels. Zelf gebruik ik de gratis app Woolsocks hiervoor. Zo krijg ik - als ik bijvoorbeeld iets koop bij de Albert Heijn of Lidl - automatisch een klein percentage van het aankoopbedrag terug. Ook zijn er veel kortingsacties te vinden en als je via de app een giftcard koopt, bijvoorbeeld om iets te bestellen via Bol.com, kun je tot zo'n 8% terugkrijgen. Het duurt even voordat je een wat groter bedrag bij elkaar hebt gespaard, maar het kost weinig moeite en de bedragen kunnen aardig oplopen.
3. Plan je maaltijden voor de hele week en maak een boodschappenlijstje – Maak een weekmenu en koop alleen boodschappen die je nodig hebt. Zo voorkom je impulsaankopen en voedselverspilling. En probeer eens een week (of langer) geen alcohol en/of vlees te kopen, dat scheelt ook een hoop.
4. Kook een grote portie en bewaar de rest in de vriezer – Door grotere porties te koken en deze in te vriezen, bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Geen last-minute tripjes naar de supermarkt voor dure kant-en-klaar maaltijden meer.
5. Geef jezelf een spaardoel - Stel doelen en maak verschillende potjes binnen je spaarrekening om inzichtelijk te maken waar je voor spaart. Zelf doe ik dit bij ASN en het motiveert mij enorm om dagelijks te zien waar ik het voor doe. Zo heb ik bijvoorbeeld een apart spaarpotje voor mijn eerstvolgende reis, maar ook een potje voor noodgevallen.
6. Zet automatische besparingen in – Stel automatische overschrijvingen naar je spaarrekening in. Begin met een klein bedrag dat je makkelijk kunt missen, al is het maar een paar euro. Zo spaar je ongemerkt elke maand een bedrag en groeit je (reis)budget gestaag.
7. Begin met (lezen over) financiën en beleggen - Door inflatie wordt je spaargeld elk jaar minder waard. Door te beleggen kun je je geld laten groeien en die waardedaling tegengaan. Hoewel het risico natuurlijk bestaat dat je beleggingen minder waard worden, kan het je op de lange termijn ook veel opleveren dankzij het rendement over de jaren heen. Veel mensen denken dat je heel veel geld nodig hebt om te beginnen met beleggen, maar je kunt ook gewoon beginnen met een tientje per maand. Mijn eerste stap was het lezen van dit boek over beleggen voor beginners, geschreven door Janneke Willemse. Andere boeken die je leren over geld zijn bijvoorbeeld Miljonair met een gewone baan en De psychologie van geld.
8. Beleg je wisselgeld – Wil je laagdrempelig beginnen met beleggen? Met de app van Peaks kun je beleggen met je wisselgeld. Je koppelt de app aan jouw betaalrekening, Peaks houdt bij wat je per week uitgeeft en de bedragen worden naar boven afgerond. Het 'wisselgeld' beleggen zij vervolgens. Het voelt alsof het je geen extra geld kost (omdat de bedragen zo klein zijn en het automatisch gaat) en toch bouw je een spaarpotje op. Let op: investeren kent risico's. Je inleg kan ook minder waard worden. Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.
9. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt – Heb je kleding, boeken of andere spullen die je niet meer gebruikt? Verkoop ze online via platforms zoals Marktplaats of Vinted. Het ruimt op én het levert je wat extra geld op.
10. Maak gebruik van de openbare bibliotheek – In plaats van boeken te kopen, kun je ze lenen bij de bibliotheek. Veel bibliotheken bieden ook e-books aan die je gratis kunt downloaden.
11. Repareer iets in plaats van het te vervangen – Geef kapotte spullen een tweede leven door ze te repareren. YouTube staat vol met handige tutorials die je daarbij kunnen helpen. Kun je het zelf niet herstellen? Kijk dan hoeveel het kost om het te laten maken door een specialist. Het scherm van je huidige telefoon laten vervangen is waarschijnlijk goedkoper dan een splinternieuwe iPhone.
12. Ga naar de markt – Verse producten op de markt zijn vaak goedkoper en van betere kwaliteit dan in de supermarkt. En het is nog leuk ook!
13. Schrijf je uit van nieuwsbrieven – Veel merken en winkels sturen via nieuwsbrieven speciale aanbiedingen en kortingscodes toe. Hartstikke leuk, maar het kan je ook verleiden om weer iets te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt. Ruim je mailbox op en klik wat vaker op 'unsubscribe'.
14. Begin met carpoolen – Deel de kosten van autorijden door te carpoolen met collega’s of vrienden. Het is niet alleen goedkoper, maar ook gezelliger en beter voor het milieu.
15. Vergelijk prijzen – Voor je iets koopt, loont het om even de prijzen te vergelijken bij verschillende winkels of online. Maar controleer bijvoorbeeld ook of je energierekening of telefoonabonnement ergens anders goedkoper kan. Hier bestaan handige websites voor zoals Pricewise.nl.
16. Schrijf je uit van een abonnement dat je te weinig gebruikt – Kijk eens kritisch naar je abonnementen op bijvoorbeeld streamingdiensten, tijdschriften of de sportschool. Gebruik je ze allemaal echt? Of kijk je eigenlijk alleen naar Netflix, terwijl je ook betaalt voor Videoland en Disney+? Zeg op wat je niet nodig hebt. Via 123opzeggen.nl kun je dit heel snel regelen.
17. Schakel over naar energiezuinige apparaten - Investeer in energiezuinige apparaten en verlichting zoals LED-lampen. Hoewel de aanschaf misschien iets duurder kan zijn, kun je er op de lange termijn veel mee besparen.
18. Maak een spaarpot voor je kleingeld – Gooi al je kleingeld in een spaarpot. Na een jaar heb je waarschijnlijk een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
19. Koop tweedehands – Van kleding tot meubels, tweedehands spullen zijn vaak nog in prima staat en veel goedkoper dan nieuwe. Neem voordat je iets nieuws koopt eerst een kijkje op Facebook Marketplace, de lokale kringloopwinkel of Marktplaats.
20. Bespaar op uitjes – Hoewel een festival, concert, avondje uit eten en/of bioscoop heel leuk zijn, kun je dit ook afwisselen met minder prijzige uitjes. Nodig je vrienden bijvoorbeeld bij je thuis uit voor een spelletjesavond, ga de natuur in, ga samen sporten, bezoek musea met gratis toegang of bezoek een lokaal evenement.
Welke tip uit deze lijst pas jij al toe? En met welke ga jij vandaag nog aan de slag? Deel het in de comments!
Comments