Tenzij ze iets medisch hebben gestudeerd, weten de meeste mensen niet zo goed wat het betekent als iemand diabetes type 1 heeft. “Mag jij dat taartje wel?” “Heb je deze ziekte gekregen doordat je te veel suiker hebt gegeten?” En hoe kun jij diabetes hebben, je bent toch helemaal niet dik?! Om deze misvattingen de wereld uit te helpen, leg ik in dit artikel uit wat type 1 diabetes precies is.
Dit gebeurt er in een lichaam met type 1 diabetes
Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten zorgen ervoor dat het immuunsysteem (het systeem in je lichaam dat ziekteverwekkers opruimt) het eigen lichaam aanvalt. Bij mensen met diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken aangevallen en kapotgemaakt. Waar heb je insuline voor nodig? Als je iets eet met koolhydraten (zoals bijvoorbeeld een appel), komen er suikers in je bloed terecht. Van bloedsuiker maakt je lichaam energie om van te leven. Het hormoon insuline wordt gemaakt in je alvleesklier, een klein orgaan dat achter je maag zit. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen van je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel weer wordt verlaagd naar een normaal bereik. Bij gezonde mensen is dat ongeveer tussen de 4 en 9 millimol per liter.
De oorzaak van diabetes type 1 is niet bekend. Het zit deels in je genen. Je krijgt het in ieder geval niet door 'te veel suiker' te eten.
Als er geen insuline door je lichaam wordt aangemaakt, blijven de suikers in je bloed zitten en krijgen je organen geen brandstof voor energie. Zonder insuline kun je dus niet leven. De oorzaak van diabetes type 1 is niet bekend en is (deels) genetisch bepaald. Je krijgt het in ieder geval niet door 'te veel suiker' te eten.
Leven met diabetes type 1
De alvleesklier van iemand met diabetes type 1 werkt niet goed meer. Het maakt geen insuline meer aan om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dus als ik - als type 1-diabeet - zomaar een appel (of een stuk pizza) zou eten, zou mijn bloedsuiker blijven stijgen. Daarom moet ik meerdere keren per dag insuline injecteren en mijn bloedsuiker controleren. In principe moeten mensen met deze ziekte elke keer dat ze iets eten kijken hoeveel koolhydraten er in een voedingsmiddel zitten, berekenen hoeveel insuline er nodig is en het meteen injecteren. En dat is best wel balen, want eigenlijk bevat bijna al het lekkers op deze aarde wel koolhydraten.
Verschillende soorten diabetes
Houd er rekening mee dat bovenstaande alleen gaat over type 1 diabetes. Er zijn verschillende typen: Type 1, Type 2 en zwangerschapsdiabetes. Er zijn ook een paar andere soorten die een mix van twee typen zijn, maar dit zijn de belangrijkste drie.
Diabetes type 1 wordt ook wel kinderdiabetes genoemd, omdat de meeste patiënten als kind worden gediagnosticeerd. Type 1-diabeten maken zelf geen insuline meer aan en zijn dus afhankelijk van (synthetische) insuline.
Diabetes type 2 is een beetje anders. Je ziet waarschijnlijk vaker volwassenen met deze diagnose. Bij type 2 maakt iemand nog steeds insuline aan, maar het lichaam heeft er weerstand tegen gecreëerd. Daardoor wordt het moeilijker om je bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier te stabiliseren zonder enige vorm van insuline (meestal in de vorm van pilletjes). In sommige gevallen kan diabetes type 2 worden teruggedraaid door middel van lichaamsbeweging en een gezond dieet. Mensen met diabetes type 2 zijn insulineresistent.
Zwangerschapsdiabetes komt tijdelijk voor tijdens de zwangerschap en wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meestal extra insuline nodig om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als de baby eenmaal is geboren en de productie van hormonen die insuline tegenwerken wordt vertraagd, hoeft de moeder misschien geen insuline meer te gebruiken.
Helaas is diabetes type 1 niet te genezen. Als jouw alvleesklier (net zoals die van mij) het niet goed meer doet, zul je er last van blijven hebben totdat iemand op een dag 'de oplossing' vindt. Tot die tijd blijven we leren, nieuwe ervaringen opdoen, kennis delen en elkaar steunen. Er is veel meer informatie te vinden over diabetes dan alleen dit korte overzicht. Lees ook mijn andere blogs voor meer tips en neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van Diabetes Plus!
Comments