top of page

Tips voor een lange roadtrip met diabetes type 1

Deze zomer zijn we van Noordoost-Brabant naar een dorpje in het midden van Italië gereden. Het was prachtig, maar die 1400 kilometers waren best een eind, kan ik je vertellen. We hebben er in totaal (inclusief files) zo'n 20 uur over gedaan. Voor iemand met diabetes type 1 is de uitdaging nog net iets groter, omdat je tijdens zo'n lange autorit niet heel veel anders kan dan zitten. Hoe ik hiermee om ben gegaan? Je leest het hieronder.


Auto op de weg

1. Ga je zelf rijden? Houd suiker binnen handbereik

Met een hypo (lage bloedsuiker) achter het stuur zitten is gevaarlijk. Je concentratie gaat flink achteruit en je gaat wazig zien. Ik heb voor de zekerheid altijd een rolletje Dextro in de deur van de auto liggen, maar je kunt ook iets anders klaarleggen. Als er maar suiker in zit en je het snel kunt pakken in geval van nood.

2. Controleer je bloedsuikers wat vaker

Omdat je tijdens een urenlange autorit waarschijnlijk veel minder beweegt dan je normaal zou doen, zal je lichaam misschien anders reageren op je insuline. Houd dit goed in de gaten, zodat je er op tijd op in kunt spelen.

3. Plan tijd in voor beweging

Hoewel je misschien zo snel mogelijk op je bestemming aan wilt komen, is het niet verstandig om pauzes over te slaan. Stop elke 2-3 uur even bij een tankstation om je benen te strekken en eventueel wat koffie te halen of iets te eten. Daarnaast loop ik ook altijd een rondje over het parkeerterrein. Hoewel de omgeving meestal niet heel inspirerend is, vind ik het toch fijn om even wat te bewegen en tegelijkertijd mijn insulinegevoeligheid een handje te helpen.

4. Neem genoeg eten en drinken mee

Door zelf je ontbijt, lunch en avondeten mee te nemen, kun je makkelijker rekening houden met het aantal koolhydraten en weet je zeker dat je gebalanceerde maaltijden ter beschikking hebt. Vergeet ook niet om wat koolhydraatarme snacks mee te nemen voor als je tussendoor trekt krijgt en zorg dat je genoeg water drinkt. Oké, misschien moet je daardoor wel wat vaker stoppen voor een toiletbezoek, maar dan kun je ook weer even een frisse neus halen.

5. Bewaar je insuline gekoeld

In de auto kan je insuline behoorlijk warm worden en daardoor kan de kwaliteit achteruit gaan. Zorg er daarom voor dat je insuline gekoeld bewaard. Ik gebruik zelf altijd Frio tasjes voor onderweg. Hier heb je geen elektriciteit of koelelementen voor nodig. Je hoeft ze alleen onder te dompelen in water, en vervolgens blijven ze twee dagen koel.


Uitzicht Monte Cucco, Italië

Zorg voor leuke muziek en geniet van het uitzicht!

Ondanks dat het heel ver rijden was, heb ik ook echt genoten van het uitzicht, het meezingen met de foute muziek van de playlist die ik van tevoren offline had gezet en de leuke gesprekken onderweg. Zodra je vertrokken bent, is de vakantie eigenlijk al begonnen!


Hoe bereid jij je meestal voor op een lange autorit?

Comments


bottom of page