top of page

Locatieonafhankelijk werken in Medellín, Colombia: tips voor digital nomads

Bijgewerkt op: 23 mei

Wil je een tijdje op reis en ben je op zoek naar de ideale plek om locatieonafhankelijk te werken in 2023? Medellín is een stad die heel goed is ingesteld op expats en reizigers. Ik heb in totaal een maand vanuit deze stad gewerkt, en dat is heel goed bevallen. Heerlijk weer, lekker eten, er is veel te zien en het internet in mijn Airbnb werkte perfect. Ik stond elke dag vroeg op voor de Zoommeetings met mijn Nederlandse opdrachtgevers, werkte daarna nog zo'n vijf uur door en kon vervolgens de stad gaan verkennen. Heerlijk!

Waarom zou je als digital nomad kiezen voor Medellín?

Wil je een tijdje werken in een andere omgeving en neig je naar een plek in Zuid-Amerika? Dan is Medellín een goede keuze. Deze mooie stad heeft heel veel voordelen. Er zijn veel cowork plekken, koffietentjes, sportscholen, het eten is heerlijk en er is genoeg te doen. Daarnaast is het heel betaalbaar en zijn er genoeg groene gebieden waar je kunt wandelen, hiken of fietsen.


Is Medellín veilig genoeg?

Een vraag die vaak gesteld wordt over Medellín is of het er veilig genoeg is voor reizigers. Hoewel het niet altijd zo is geweest, is Medellín de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden en wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de veiligste steden in Zuid-Amerika.


Wel zijn er bepaalde veiligheidsadviezen waar je rekening mee moet houden. Zoals in elke stad zijn er gebieden die je beter kunt vermijden en je dure sieraden kun je beter thuis laten. ''Geef geen papaja'' zeggen ze in Colombia, wat betekent dat je jezelf niet in een positie moet plaatsen waarin mensen makkelijk misbruik van je kunnen maken. Loop in het donker niet alleen over straat, houd je dure iPhone dichtbij je, neem niet al te veel geld mee als je op pad gaat en let extra op bij drukke gebieden.


Verder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van reiswaarschuwingen van de Colombiaanse overheid en het reisadvies van de Rijksoverheid, aangezien situaties kunnen veranderen.Hoeveel kost het om voor langere tijd in Medellín te verblijven?

De kosten van wonen en werken in Medellín zijn een van de aantrekkelijkste aspecten van deze stad. De prijzen schommelen en variëren op basis van de buurt (commune). Als je iets wil huren in El Poblado – het populairste gebied voor expats en backpackers – kost dat je meer geld dan wanneer je ergens daarbuiten verblijft.

Prijzen van restaurants in Medellín Uit eten gaan in Medellín is over het algemeen heel betaalbaar. De meeste avondmaaltijden kosten tussen de 5 en 10 euro, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Er zijn ook luxere restaurants waar je meer geld kwijt bent.


Prijzen van supermarkten in Medellín

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, zijn de prijzen in supermarkten in El Poblado vergelijkbaar met die in Nederland. Onze basisboodschappen haalden we bij budgetsupermarkt Tiendas D1 (een soort Aldi); overige producten kochten we bij de grote supermarktketen Exito. Als je op zoek bent naar goedkopere boodschappen, dan kan het handig zijn om gebieden buiten El Poblado te bezoeken. Kosten van vervoer in Medellín Het vervoer in Medellín is goedkoop en comfortabel. Een enkeltje met de metro kost zo'n 3000 peso's (minder dan een euro). Ga je liever met de taxi? Dan kun je deze vanwege de veiligheid het beste boeken via Cabify, Didi of Uber. Voor een rit van een half uur betaal je ongeveer 30.000 peso's (6-7 euro). Kosten van accommodaties (voor langere tijd) in Medellín In het grootste deel van de stad zal de prijs voor een appartement met één slaapkamer gemiddeld tussen de 400 en 800 euro per maand kosten, exclusief gas, water en licht. Eenzelfde appartement in El Poblado kost meestal tussen de 800 en 1400 euro, afhankelijk van de voorzieningen in het gebouw zoals een zwembad of een fitnesscentrum.


Hoe vind je een geschikte accommodatie voor langere tijd in Medellín?

De vier populairste en veiligste gebieden voor expats en reizigers in Medellín zijn El Poblado, Laureles en Envigado. Doe alvast wat onderzoek naar de verschillende wijken voordat je vertrekt.

Een van de makkelijkste opties om voor langere tijd te huren is via Airbnb. Dit biedt je de mogelijkheid om online te reserveren en langer dan een maand te blijven, waardoor je meestal ook korting krijgt op je boeking. Hoewel je natuurlijk ook in hostels of een hotel kunt verblijven, vind ik de privacy en het gemak van een eigen appartement persoonlijk prettiger als ik aan het werk ben. Airbnb heeft ook een extra verzekering die verlies dekt door bepaalde evenementen zoals natuurrampen en diefstal, waardoor het een veiligere optie is.


Gaat je voorkeur uit naar een hostel? Via Hostelworld kun je verschillende accommodaties vergelijken. Masaya Hostel, Viajero Hostel, Los Patios Hostel en Gastón Coliving zijn een aantal fijne opties.


Wat is de internetsnelheid in Medellín?

In een korte tijd is Medellín een van de meest digitaal geavanceerde steden van Colombia geworden en er werken ontzettend veel expats en digitale nomaden. Afhankelijk van de locatie kan de internetsnelheid oplopen tot 200 Mbps en in veel restaurants, hotels en cafés kun je gratis gebruik maken van een snel en betrouwbaar Wifi-netwerk. Je kunt ook een telefoonkaart kopen met 4G-internet kopen als back-up. Zelf heb ik een simkaart gekocht van Claro met zo'n 6 GB data voor de prijs van ongeveer 7 euro. Wil je direct als je geland bent gebruik kunnen maken van het internet op je telefoon? Dan kun je een e-sim kopen via Airalo. Meestal wat prijziger, maar je hoeft niet in de rij te staan en het werkt meteen.


Digital nomad visum voor Colombia

Bij aankomst in Colombia, krijgen alle reizigers vanuit Nederland en België een visum voor 90 dagen. Je kunt je visum verlengen met in totaal 180 dagen. Wil je langer blijven? Dan is het sinds kort mogelijk om een 'digital nomad visum' aan te vragen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar heb er wel het een en ander over gehoord. Op deze website lees je er meer over.


Wat zijn leuke dingen om te doen in en rondom Medellín?

In Medellín is heel veel te zien en te doen. Je kunt je er gemakkelijk een paar weken vermaken. Het staat bekend om de levendige cultuur, de botanische tuinen en de prachtige bergachtige omgeving. Het levendige stadscentrum heeft ook veel leuke bars en restaurants om te verkennen. Hieronder noem ik een paar ideeën van leuke activiteiten om te ondernemen.

Jardín Botanico, Medellín
Botanische tuinen, Medellín

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan mag je de wandelroute door Comuna 13 zeker niet missen. Bekijk de vele muurschilderingen, kleurrijke huizen op de heuvel en luister naar verhalen van een lokale bewoner over de transformatie die hier heeft plaatsgevonden. Je kunt bijvoorbeeld een tour boeken - op basis van een vrijwillige bijdrage - via Zippy Tours. Daarnaast is de Free Walking Tour van Real City Tours waarbij je rondgeleid wordt door het centrum van Medellín ook zeker de moeite waard. Je ontdekt de parken, pleinen en straten, terwijl je leert over de cultuur, geschiedenis en mensen van de stad.

Houd je van natuur? Bezoek dan botanische tuinen of maak een dagtocht met de kabelbaan naar Parque Arvi, terwijl je uitzicht hebt over de arbeiderswijken van Santo Domingo. Je kunt ook een dag- of weekendtrip maken naar het (toeristische) dorpje Guatapé en de rots van El Peñol beklimmen. Via GetYourGuide vind je meer activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt van Medellín.Yorumlar


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page