top of page

Zes highlights in Sri Lanka die je niet mag missen

Bijgewerkt op: 23 mei

Sri Lanka is een fantastisch land. Ik ben er in totaal vier weken geweest en ik had me er nog makkelijk een paar maanden langer kunnen vermaken. Er zijn zoveel mooie dingen te zien! In dit artikel deel ik een paar hoogtepunten die je zeker niet wil missen als je binnenkort naar Sri Lanka reist.

Nine Arch Bridge, Sri Lanka

1. Alle hikeroutes in Ella

Ik houd enorm van hiken en wandelen, en de routes in de buurt van Ella zijn prachtig. Zo heb ik de korte route naar Little Adam's Peak gelopen, de wandeling naar Nine Arch Bridge en de wat zwaardere hike naar Ella Rock, waarbij je voor een groot deel over de treinrails loopt. De uitzichten waren bij elke route fantastisch.


Little Adam's Peak, Ella
Little Adam's Peak, Ella


2. Safari in Udawalawe National Park

Een safari mag niet ontbreken in dit lijstje. Ik ben bij Huluru Eco Park geweest en in Udawalawe National Park. Beiden waren geweldig, maar Udawalawe is een stuk groter en er was meer te zien: olifanten, krokodillen, waterbuffels, pauwen, een kameleon en tientallen tropische vogels. In het eerste park waren vooral (kleinere) olifanten. De hierboven genoemde parken zijn een stuk rustiger dan het populairdere Yala National Park, waardoor je niet in rijen van jeeps hoeft te staan, zeker als je vroeg in de ochtend vertrekt. De rust in het park maakte deze ervaring heel bijzonder.


Wil je de safari vooraf reserveren? Dat kan via deze website.


Udawalawe National park safari
Krokodil in Udawalawe

Tip: let op met activiteiten waar je (te) dichtbij dieren komt. Ga bijvoorbeeld liever niet naar een opvang waar je olifanten mag wassen of er zelfs op mag rijden. Daar gaat vaak veel dierenleed achter schuil.


Olifant in Udawalawe National Park
Olifant in Udawalawe National Park (ingezoomde foto)

3. Sunrise en sunset hikes in Sigiriya

Om 4 uur 's nachts opstaan om je wandelschoenen aan te trekken en te starten met een hike? Klinkt niet heel aanlokkelijk, en toch ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Vanuit het hostel Roy's Villa in Sigiriya werden veel activiteiten georganiseerd. Zo heb ik met een groepje Pidurangala Rock beklommen, de rots waarbij je uitkijkt op Lion's Rock. Je klimt binnen een halfuur omhoog in het donker, en eenmaal boven wordt je getrakteerd op een geweldige zonsopgang. Daarnaast zijn we in de avond naar een andere berg in de buurt geweest, waar we ook een fantastisch uitzicht hadden en de zonsondergang konden zien.


Zonsopgang bij Pidurangula Rock
Pidurangula Rock

4. De treinreis van Nanu Oya naar Ella

De meeste mensen die naar Sri Lanka reizen, willen de populaire treinrit van Kandy naar Ella meemaken. Dat deel van de route is dan ook het drukst en de tickets voor zitplaatsen zijn vaak maanden van tevoren al uitverkocht. Toen ik er was (in januari 2023) was dit ook het geval, dus ben ik van Kandy met een gedeelde taxi naar Nuwara Eliya gereisd en een dag later naar het station in Nanu Oya gegaan. Daar kon ik alleen nog een tweedeklas ticket krijgen en de trein was propvol. Een groot deel van de rit heb ik dus amper kunnen bewegen, maar op een gegeven moment stapten er een heleboel mensen uit en kon ik toch in de buurt van de deur zitten om van het uitzicht te genieten.


Trein naar Ella

Mijn tip: boek je tickets minstens een maand van tevoren. Het is duurder dan dat je ze op het station boekt, maar met een zitplaats kun je waarschijnlijk meer genieten van de rit. Je kunt de treintickets via deze website online reserveren.


trein naar Ella
Het eerste deel van de treinrit naar Ella

5. De vele theeplantages en watervallen in Nuwara Eliya

Sri Lanka is niet compleet zonder een bezoek aan de theeplantages, waar de geur van verse theebladeren je tegemoetkomt. Je kunt een theeplantage bezoeken in Ella, maar in Nuwara Eliya zijn er veel meer te zien. Ook zijn er verschillende watervallen in de omgeving te bezoeken, zoals de Ramboda Falls en Lover's Leap.

Theevelden in Nuwara Eliya
Theevelden in Nuwara Eliya

6. Relaxen op de mooie stranden in het zuiden

Mijn reis eindigde in het zuiden, bij de mooie stranden van Sri Lanka. Ik vond het zelf heel fijn om dit als laatst te doen, om voor vertrek nog even te kunnen relaxen. Zelf ben ik voornamelijk in Mirissa geweest, een plaats met veel hippe restaurantjes en een prachtig zandstrand.


Secret Beach, Mirissa
Secret Beach, Mirissa

Deze zes hoogtepunten zijn slechts een klein deel van de mooie dingen die dit eiland te bieden heeft. Er is veel meer te zien, en als je lang de tijd hebt, bezoek dan niet alleen de toeristische gebieden, maar ga bijvoorbeeld ook het Noorden van Sri Lanka. Daar schijnt de cultuur weer heel anders te zijn dan op de rest van het eiland. Een volgende keer zou ik dat deel zeker niet overslaan!

Meer activiteiten in Sri LankaComments


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page