top of page

Acht leesboeken over vrouwelijke (solo) reizigers

Elk jaar heb ik het goede voornemen om meer te lezen. Meestal is mijn doel om minstens dertig boeken te verslinden en hoewel het niet altijd lukt om er tijd voor te maken, lig ik tot nu toe aardig op schema. Meestal lees ik via mijn e-reader, soms koop ik een fysiek boek. Omdat ik enorm van reizen houd en binnenkort voor het eerst helemaal alleen vertrek, vind ik het leuk om te kiezen voor verhalen over vrouwelijke reizigers die alleen op avontuur gaan. Ben jij nog op zoek naar een mooi boek, misschien om te lezen in het vliegtuig of mee te nemen in je koffer of backpack? Ik raad je aan om er een (of meer) te kiezen uit onderstaande lijst!


Kobo e-reader, boek over vrouwen die reizen

Boeken over reizen in het Nederlands

De Camino - Anya Niewierra

Dit is een spannend leesboek over Lotte, een 44-jarige vrouw die te horen krijgt dat haar man, een voormalig vluchteling uit Bosnië, zelfmoord heeft gepleegd tijdens het lopen van de Camino. Ze besluit dezelfde route te gaan lopen om erachter te komen wat er precies gebeurd is, maar blijkt achtervolgd te worden. Een super spannend verhaal die je in één ruk uit wil lezen. Lees dit boek niet vlak voordat je zelf op reis gaat, want dan durf je misschien niet meer!Wild - Cheryl Strayed

Een memoir over een vrouw die op het dieptepunt van haar leven de uitdaging aangaat van het lopen van de Pacific Crest Trail, een zware hikeroute van 1700 kilometer door het westen van Amerika. Ondanks de vele tegenslagen voorafgaand aan haar reis en onderweg, voelt ze zich sterker dan ooit. De prachtige schrijfstijl van Cheryl zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in het verhaal, waardoor ik het nog boek mooier vond dan de film.Een marathon lang prikken - Eline Begemann

Een autobiografisch verhaal over Eline, een Nederlandse vrouw die er tijdens haar zwangerschap achter komt dat ze diabetes type 1 heeft. In haar boek deelt ze over haar eerste ervaringen met de auto-immuunziekte en uiteindelijk over haar weg naar de Vasaloppet: een langlauftocht van negentig kilometer door Zweden. Heel inspirerend!Dingen die ik leerde van het vallen - Claire Nelson

Journalist Claire Nelson gaat in 20218 voor lange tijd alleen op reis om haar hoofd leeg te maken en haar plannen voor de toekomst bij te stellen. Haar reis brengt haar naar Californië, maar een hike door Joshua Tree National Park loopt uit op een ramp. Ze valt van een rots naar beneden en kan haar onderlichaam niet meer bewegen. In een uithoek van de woestijn, zonder bereik en zonder dat iemand weet waar ze is, vecht Claire voor haar leven.Things I Learned from Falling - Claire Nelson

Boeken over reizen in het Engels

America for beginners - Leah Franqui

Een verhaal over Pival Sengupta, een weduwe uit India die een eersteklas vakantie boekt naar de Verenigde Staten, omdat ze hoopt daar de waarheid over haar zoon Rahi te vinden. Voor hulp met haar reis schakelt ze een organisatie in die haar in contact brengt met Satya, een naïeve jonge gids uit Bangladesh die altijd honger heeft. Later sluit ook Rebecca aan om te helpen. Het drietal vertrekt op een roadtrip, boordevol culturele botsingen en hart-tot-hart-gesprekken. Dit boek is te lezen in het Engels, er is (nog) geen Nederlandse versie beschikbaar.


Braver than you think - Maggie Downs

Een memoir over Maggie, een pasgetrouwde journalist die besluit ontslag te nemen, haar huis en spullen te verkopen en alle landen te bezoeken die haar moeder met Alzheimer niet meer zou kunnen zien. Een inspirerend verhaal waarbij je met haar meereist door zo'n zeventien landen. Dit boek is te lezen in het Engels, er is (nog) geen Nederlandse versie beschikbaar.All Rhodes Lead Here - Mariana Zapata

Aurora De La Torre is na een hoop ellende in haar leven toe aan een nieuw begin. Ze reist terug naar haar geboorteplaats in de bergen, waar ze hoopt haar gebroken hart te kunnen helen. Haar huisbaas (die Rhodes heet, snap je?) aan de overkant van haar nieuwe thuis is in eerste instantie nogal chagrijnig, maar zowel hij als zijn zoon beginnen al snel warm te worden voor Aurora's persoonlijkheid. Een grappig, romantisch en ontroerend verhaal met geweldige personages. Dit boek is te lezen in het Engels, er is (nog) geen Nederlandse versie beschikbaar.


Happiness for beginners - Katherine Center

Een jaar na haar scheiding laat Helen zich door haar tien jaar jongere broer overhalen om zich aan te melden voor een overlevingscursus in de wildernis. Het zou voor haar een kans moeten zijn om haar leven weer op de rit te krijgen, maar als ze ontdekt dat de nog irritantere beste vriend van haar broer ook mee op reis gaat, kan ze zich niet voorstellen dat dit iets anders dan een ramp zal zijn. Zo begint een groot avontuur in Helens brave leven: drie weken in de meest afgelegen wildernis van Wyoming. Een hoopvol verhaal waarvan je een lach op je gezicht krijgt. Dit boek is te lezen in het Engels, er is (nog) geen Nederlandse versie beschikbaar. In juni 2023 is er een verfilming uitgekomen, deze is te zien op Netflix.
Tot slot nog een paar boeken die niet zoveel met reizen te maken hebben, maar waar ik wel van genoten heb in het afgelopen jaar:


Overige tips voor lezen op reis

  • Maak een account voor Goodreads Lees je veel en ben je vaker op zoek naar aanraders? Ik gebruik zelf de website en app van Goodreads om bij te houden welke boeken ik gelezen heb en wat ik ervan vond. Je kunt ook mensen volgen die dezelfde genres lezen als jij. Super handig en leuk!

  • Koop een goede e-reader Ga niet slepen met een reeks zware boeken, maar neem een fijne e-reader mee op reis! Dat scheelt een hoop gedoe én je kunt veel meer boeken meenemen. Zelf gebruik ik al vier jaar deze e-reader van Kobo die nog steeds goed werkt. Omdat papieren boeken wel een ander gevoel geven, duurde bij mij even voordat ik overtuigd was, maar nu wil ik niet meer anders.

Conclusie en disclaimer

Alle boeken die ik hierboven noem heb ik zelf uitgelezen. Ik vond ze allemaal mooi, maar als ik een favoriet zou moeten kiezen is dat denk ik toch 'Wild' van Cheryl Strayed. Als je een boek bestelt via een van de linkjes in dit artikel, ontvang ik daar een kleine vergoeding voor. Jij hoeft hier niets extra's voor te betalen, maar het helpt mij wel om hyposenhikes.nl te voorzien van nog meer gratis content!


Wat is jouw favoriete boek over reizen?

Commentaires


Onderwerpen

De auteur

Guusje Nagels

Hypo's & Hikes is een blog over reizen, vrijheid en gezond leven met diabetes type 1, opgericht door Guusje Nagels. Meer weten?
Lees hier verder.

Populaire blogs

bottom of page