top of page
Guusje Nagels

Hoe neem je insuline mee op reis?

Bijgewerkt op: 3 feb.

Heb je diabetes en ga je binnenkort op reis? Dan is het belangrijk dat je jouw insuline op de juiste manier vervoert, zodat de effectiviteit niet achteruit gaat. De temperatuur mag niet te veel wisselen en het mag niet te warm, maar ook niet te koud worden. Dat kan best een uitdaging zijn. In deze blog beschrijf ik daarom een paar dingen waar ik op let om mijn insuline goed te bewaren tijdens het reizen.


insuline op reis en backpacken

1. Insuline buiten de koelkast: hoe lang blijft het goed?

Nadat je insuline uit de koelkast hebt gehaald, blijft het ongeveer vier weken werkzaam. Een voorwaarde is wel dat het niet warmer is dan 25 graden Celsius, anders kun je het korter bewaren. Het is dus belangrijk om insuline niet in de volle zon of in een warme te laten liggen. Daarnaast kan insuline ook door lage temperaturen zijn werking verliezen. Let dus ook op als je op wintersport gaat of naar een gebied reist waar de temperaturen onder het nulpunt zakken.


2. Koelen van je insuline als je op reis bent

Ga je met de auto, de trein of het vliegtuig? Dan kun je een speciale koker of een koeltasje gebruiken om je insuline te vervoeren. Zelf gebruik ik de koeltasjes van FRIO. Deze dompel je onder in water, waarna ze zo'n 45 uur koel blijven zonder dat je er elektriciteit voor nodig hebt.

Reis je rond met een caravan of een camper? Dan kun je jouw insuline meestal gewoon in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je de pennen niet tegen de achterwand of het vriesvak aan legt. Een koelbox kan daarnaast ook een goede optie zijn. Houd dan wel voldoende ruimte tussen de koelelementen en je insuline.


3. Insuline meenemen tijdens vliegreizen

Als je met het vliegtuig reist, raad ik je aan om je insuline mee te nemen in je handbagage. In het ruim van het vliegtuig kan het te koud worden én de vliegmaatschappij kan je koffer kwijtraken. Dat vind ik een te groot risico.


Wanneer je door de beveiliging gaat, is het verstandig om het personeel te informeren dat je diabetesmaterialen bij je hebt. Ik vervoer deze spullen altijd in een aparte tas zodat ik het gemakkelijk kan afgeven ter controle. Insuline mag gewoon door de scanner, maar met je insulinepomp moet je voorzichtig zijn. Controleer altijd even of deze er doorheen mag.


4. Backpacken met insuline

Ook als je gaat backpacken zou ik een FRIO-tasje aanraden. Je kunt ze steeds opnieuw gebruiken en ze zijn redelijk licht. Een andere optie is om je insuline in een thermosfles te doen die je regelmatig met koud water omspoelt. Rol een stukje papier of stof om je pennen om te voorkomen dat ze breken. Verder is het van belang dat je de temperatuur zo stabiel mogelijk houdt, dus laadt je insuline niet steeds in- en uit de koelkast van je hostel of appartement.


5. Controleren van de kwaliteit van insuline

Twijfel je of je insuline nog goed is? Kijk dan goed of het er anders uitziet dan normaal. Zie je er vlokjes of korreltjes in dwarrelen? Gooi het dan meteen weg. Het is niet altijd zichtbaar of je insuline nog goed werkzaam is. Let daarom op of je lichaam er goed op blijft reageren.

insuline op reis

6. Insuline in het buitenland

Is je insuline toch bedorven of heb je onverwachts meer nodig dan je had verwacht? Dan kun je het in een apotheek in het buitenland meestal ook wel krijgen, al zorgt het meestal wel voor meer gedoe. Controleer voordat je vertrekt of jouw merk ook verkrijgbaar is op je bestemming en zo ja, onder welke naam. Bij je huisarts of diabetesverpleegkundige kun je vooraf een recept aanvragen.


En tot slot: neem voor de zekerheid altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben. Ik heb liever te veel bij dan te weinig!

Comments


Onderwerpen

Populaire blogs

bottom of page