top of page

Een hike naar de top van Monte Cucco, Umbrië

We zijn weer terug van onze roadtrip naar Italië! Het hoogtepunt van deze vakantie was een hike naar de top van Monte Cucco. Deze berg ligt in het gebied Gubbio, in de Italiaanse provincie Umbrië. Het was maar een halfuurtje rijden van het huisje waar we verbleven, dus wilden we deze route van 9,5 kilometer graag uitproberen.


Route: Monte Cucco Loop Duur: 4-5 uur voor de hele route

Afstand: 9,5 km

Klimhoogte: 650 meter

Afstand en moeilijkheidsgraad

Voordat we met deze hike startten, zocht ik online naar mooie routes in het berggebied van Umbrië. Ik was op zoek naar een 'loop' waardoor de terugweg niet hetzelfde zou zijn als de heenweg. In de app van AllTrails vond ik uiteindelijk deze route die zo'n vier à vijf uur zou duren. Deze app gebruik ik vaker om mooie routes te vinden en er zit een handige navigatiefunctie op waardoor je altijd de goede richting op loopt.


Ik las dat de moeilijkheidsgraad 'gemiddeld' zou zijn. En dat klopte wel ongeveer. De eerste helft vonden we heel goed te doen, omdat het redelijk vlak was. Na een tijdje kom je op steilere stukken terecht. In de app stond dit deel aangegeven met 10% hoogtestijging, maar het was echt veel steiler dan dat. Begin hier niet aan als je niet goed ter been bent! Na een tijdje afzien kom je weer op wat vlakkere delen, waardoor je een beetje kunt uitrusten en het beter vol te houden is.

De weg naar de top

De hike start bij een parkeerplaats in de bergen. Er is hier niet heel veel te zien, maar er is wel een restaurantje waar je eventueel naar het toilet zou kunnen. We zijn hier niet naar binnen gegaan, maar zijn direct begonnen met de route door het bos. Het was vrij rustig en we kwamen heel weinig mensen tegen onderweg, ondanks dat we er midden in het vakantieseizoen waren.


We waren blij met de bomen die lekker veel schaduw boden, zodat we wat verkoeling hadden en niet hoefden te verbranden. Via de uitzichtpunten onderweg kun je ver kijken over de bergen en de kleine dorpjes in de omgeving. Na zo'n vijf kilometer te hebben gelopen, besloten we even ergens te gaan zitten en wat te eten, waarna er een kudde paarden aan kwam gegaloppeerd. Super mooi om te zien!

Nadat we even gepauzeerd hadden, liepen we een stukje verder en zagen we 'de berg bovenop de berg' die we zouden moeten gaan trotseren om de top te bereiken. Van een afstandje zag het er makkelijk uit, maar dat bleek gezichtsbedrog.In het begin was het heerlijk zonnig en liep het allemaal op rolletjes, maar na een tijdje kwamen er donkere wolken aan en begon het keihard te regenen. Na een tijdje hoorden we ook onweer, wat het allemaal nog net iets spannender maakte. Ondanks dat het steile pad onder onze voeten nogal glad begon te worden, probeerden we toch snel door te lopen, want we wilden niet bovenop de berg staan terwijl de bliksem zou inslaan. Eenmaal op de top was het uitzicht prachtig, maar we waren toch blij en opgelucht toen we eenmaal weer wat verder beneden waren en de regen minder werd.


Zou ik deze route aanraden?

Deze hike was prachtig en uitdagend. Steile paden worden afgewisseld met vlakke delen waardoor je benen wel moe worden, maar ze af en toe ook de kans krijgen om een beetje uit te rusten. Je loopt door bossen, langs kleine riviertjes en hebt een fantastisch uitzicht over de bergen. Echt een aanrader. Voor een volgende keer zou ik alleen wel even het weerbericht controleren, zodat je kunt voorkomen dat je (zoals wij) midden in een onweersbui op de top van een berg staat!

Commentaires


bottom of page